Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Kaderják Anita, közgazdasági elemző mesterszak (2012-2015)

Kaderják Anita

Miért választottad ezt a mesterszakot a TáTK-n? 
A Corvinus-on végeztem gazdálkodás és management BA-t, onnan váltottam az ELTE-re. Vonzott a Társadalomtudományi Kar sokszínűsége, és a szak „kísérleti” jellege (mi voltunk az első közgazdasági elemző mesteres évfolyam). Egy ideje éreztem, hogy van közöm a közgazdaságtanhoz, de inkább csak a szemléletet, látásmódot sikerült elsajátítanom az alapszak évei alatt. Olyan mestert akartam választani, ahol megszilárdíthatom/pótolhatom azokat az elméleti és módszertani alapokat, amiket szükségesnek éreztem ahhoz, hogy magabiztosan mondhassam, közgazdász vagyok.

Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt?
Összesen 17-en voltunk az első mesteres csoportban, ami egészen más, sokkal szorosabb közösséget hozott létre, mint amiben az alapszakon részem volt. Ennek a közösségnek részét képezték a tanáraink is, akik odafigyeltek ránk, és rugalmasan, az érdeklődésünknek megfelelően alakították a tananyagot. Összességében is az volt az érzésem, hogy itt nem az a cél, hogy mindenki szerezzen egy papírt a képzés végén, hanem hogy mindenki találjon számára inspiráló témákat, utakat. Ezt a keresési folyamatot segítette a szak beágyazódása a Társadalomtudományi Karba, a betekintési lehetőség más tudományterületekbe, és a színes egyetemi közösség.

Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást? 
Jelenleg oktatáskutatással foglalkozom, legfőképp olyan projekteken dolgozom, ahol a cél az olyan pedagógiai módszerek kikísérletezése, amik segítenek csökkenteni a jó és a kevésbé szerencsés családi hátterű diákok teljesítménye közötti (méretes) különbséget. Ehhez ugyanúgy szükségem van közgazdaságtani elméleti tudásra és statisztikai módszertanra, mint arra a fajta nyitottságra, ami abban segít, hogy az ember megértse, mit is jelent a való életben az a számszerű eredmény, amire jutott. Ebben sokat segített, hogy a TáTK-n gyakran beszélgettünk, vagy éppen dolgoztunk együtt szociológusokkal, szociális munkásokkal, akik nagyon hasonló kérdésekkel foglalkoznak, mint a közgazdászok, csak egy más, számunkra új aspektusból.

Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak erre a szakra? 
Nincs praktikus tanácsom, azon kívül, hogy érdemes már az első napokban megismerkedni a TáTK épülete melletti Kocka nevű, többek közt kiváló bundáskenyeret árusító létesítménnyel. Amúgy pedig persze sokat kell majd tanulni és küzdeni, de főleg élvezni lehet szerintem.

(2016. április)

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2016.04.28.