Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Pályázni szeretnék

Az Erasmus program fő célja, hogy lehetőséget nyújtson külföldi részképzésre illetve szakmai gyakorlatra. Ehhez ösztöndíj formájában anyagi támogatást is nyújthat (max. 5 hónapra)

Az ösztöndíjak elnyerése pályázás útján lehetséges. Az ELTE-n a fő pályázati időszak minden tanévben a február eleje - március eleje közötti időszak, ekkor lehet a következő tanévi kiutazásra (őszi és tavaszi félév) pályázni. A fő pályázati időszakban a pályázás a Neptunon keresztül történik, itt kell kiválasztani a pályázni kívánt célegyetem(ek)et, és itt kell feltölteni a szükséges pályázati dokumentumokat is. A kari szabályok szerint a pályázatot papíron is le kell adni a kari koordinátornak.

Az őszi pótpályázat alkalmával az aktuális tanév tavaszi félévére fogadunk be pályázatokat. A pótpályázatot papíron kell leadni a kari koordinátornak, tehát ebben az időszakban nem nyílik meg a Neptun Erasmus-felülete.

Fontos, hogy az Erasmus ösztöndíjra jelentkezők stabil nyelvtudással rendelkezzenek, hiszen a külföldi tanulmányok nem az idegennyelv elsajátításáról szólnak, hanem az adott szaknyelven való tanulásról, annak gyakorlatban való alkalmazásáról.

Erasmus+ szakmai gyakorlatra nemcsak a fő pályázati időszakban, hanem a tanév során folyamatosan is lehet jelentkezni. A beérkezett pályázatokat a kari bírálatot követően a Hallgatói és Oktatói Mobilitás Bizottság véglegesíti. Ebből a célból a Bizottság folyó év február, április, június és október hónapokban ülésezik. Az, hogy mikor kell pályáznod, a szakmai gyakorlatod tervezett időpontjától függ. Amennyiben szakmai gyakorlatodat a tanév elején, ősszel tervezed megkezdeni, akkor az előző tanév főpályázata során kell pályáznod (neptunos pályázat). Ha a szakmai gyakorlatod a tanév során későbbi időpontra esik (tél, tavasz, nyár), papíralapon is benyújthatod pályázatodat a tervezett tevékenység előtt min. 3 hónappal (ezt hívjuk folyamatos pályázásnak).

Pályázható egyetemek listája

A pályázható egyetemek listája a Neptunban található, az Ügyintézés menüpont Erasmus alpontja alatt. A "jelentkezés elméletre" opcióra kattintva az Erasmus+ részképzésre pályázható egyetemek jelennek meg, a "jelentkezés gyakorlatra" opciónál az Erasmus+ szakmai gyakorlati pályázatokat lehet benyújtani.

ELTE TáTK partneregyetemek listája (2017/18) frissítve: 2017.02.03.

Részképzés (tanulmányi célú kiutazás)

Pályázni szeretnél, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Vedd számba a nyelvtudásodat, jövőbeli céljaidat, és nézd végig a szakod által kínált partneregyetemek listáját! Mindenki csak olyan partneregyetemre pályázhat, amellyel az ő szakjára van érvényes szerződése a karnak (más kar, szak által kötött szerződés nem vehető figyelembe). Ezzel biztosítjuk azt, hogy fogsz megfelelő kurzusokat találni a kiválasztott egyetem kínálatában. Azt is vedd figyelembe, hol jársz a tanulmányaiddal. Kiutazásra legalkalmasabb az alapszak 2. tanéve, ill. a 3. év őszi féléve, ill. a mesterszak 3. féléve. Alapszakon első évesként nem utazhatsz, az utolsó félévedben meg esetleg jobb a szakdolgozatodra koncentrálni, ill. a záróvizsga időpontját is vedd figyelembe. A tanulmányaid meghosszabbítása természetesen opció, ennek lehetőségét neked kell mérlegelned (akár rendelkezésedre állnak még államilag finanszírozott félévek, akár önköltséges hallgató vagy). Azt vedd figyelembe, hogy az Erasmus féléved idejére be kell iratkoznod, amennyiben önköltséges hallgató vagy, az esetleges tandíjadat be kell fizetned!

Az alább letölthető pontozási rendszer hasznos segítség lehet pályázatod elkészítésében: a kari Külügyi Bizottság e szempontrendszer szerint értékeli a beérkező pályázatokat.

A pályázat részeként leadandó dokumentumokat mindig az aktuális pályázati kiírás tartalmazza. Általános tájékozódás céljából javasoljuk, hogy aktuális pályázati kiírás hiányában a legutóbbi pályázati kiírásban előírt dokumentumokat vedd alapul.

Erasmus pontozási rendszer (részképzés)

Szakmai gyakorlat

Amennyiben szakmai gyakorlatra szeretnél pályázni, neked kell megfelelő fogadóintézményt találnod. A részképzéssel ellentétben szakmai a gyakorlat esetében nem áll rendelkezésedre adatbázis a fogadóintézményekről. Vedd figyelembe, hogy a végzendő tevékenységnek meg kell felelnie szakod elvárásainak, ezért a fogadóintézmény kiválasztása után a szakigazgatóval egyeztetned kell, hogy a tanszék támogatja-e az adott fogadóintézménynél eltöltendő szakmai gyakorlatodat. Szakmai gyakorlatra akkor is mehetsz, ha a szakod tantervi követelményeiben nem szerepel szakmai gyakorlat, illetve ha már itthon azt teljesítetted. Sikeres teljesítés esetén szerepelni fog az Erasmus gyakorlat a diplomamellékletedben.

Erasmus+ szakmai gyakorlati mobilitás megvalósítására már a diplomaszerzést követő egy évben is van lehetőség. Erre a lehetőségre az érdeklődő hallgatók csak addig pályázhatnak, amíg aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Szakmai gyakorlatra való jelentkezéshez az alábbi dokumentumokat kell leadnod:
- kitöltött, aláírt pályázati adatlap
- önéletrajz magyar nyelven és a tervezett szakmai gyakorlat nyelvén (minta alább)
- munkaterv (magyar nyelven és a szakmai gyakorlat nyelvén, minta alább)
- nyelvvizsga bizonyítvány(ok) másolata(i)
- teljesítésigazolás az elmúlt félév tanulmányi eredményeiről (tanulmányi előadójától)
- fogadónyilatkozat a fogadó intézménytől (magyar nyelven és a szakmai gyakorlat nyelvén, útmutató   alább)

Választható dokumentumok:
- mentorigazolás, illetve egyéb kiemelkedő szakmai, közösségi vagy tanulmányi tevékenységet igazoló okirat másolata
- ha nem magyar állampolgár: a letelepedési vagy tartózkodási eng. / menekült státuszt igazoló okmány másolata
 
Letölthető dokumentumok:

Erasmus pontozási rendszer (szakmai gyakorlat)  | Szakmai gyakorlat pályázati adatlap  | Önéletrajz minta  | Szakmai gyakorlat motivációs levél / munkaterv minta  | Szakmai gyakorlat fogadónyilatkozat (útmutató)  | Részképzés pályázati adatlap

További információk

Ahhoz, hogy el tudd dönteni, pályázz-e Erasmusra, több irányból is kaphatsz segítséget. A kari HÖK külügyesei sok információval tudnak szolgálni, keresd őket bátran. A tanév során általában novemberben külügyi börzén segítjük a külföldre készülődő hallgatókat, februárban pedig az Erasmus7 rendezvénysorozat előadásai  egy központi illetve egy karspecifikus  segítenek a pályázás előtti tájékozódásban. Figyeld a Facebookot, illetve a kari honlapot!

További információk emailben kérhetőek az international@tatk.elte.hu címen.

Hasznos linkek

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2017.02.27.