Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Az ELTE TáTK-n végzettek a munkaerő-piacon (2015)

A felvételi jelentkezés véglegesítése előtt fontos mérlegelni a diplomával megcélozható karrierlehetőségeket. Cikkünkben összefoglaljuk az ELTE TáTK-n végzettekkel kapcsolatban rendelkezésre álló adatokat.

A társadalomtudományok fontossága

A XXI. század elején Magyarország és Európa olyan kihívásokkal néz szembe, amelyekre a társadalom- és gazdaságtudományokban felhalmozott tudás hiányában lehetetlen válaszokat adni. A globalizálódás, a klímaváltozás, a modern kori népvándorlás és mindezek társadalmi-gazdasági hatásai, az európai integráció további irányainak meghatározása, a jóléti államok átalakításának kényszere, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése mind-mind olyan problémák, amelyek megoldása megkerülhetetlen a következő években. A társadalomtudományokhoz értő szakemberek nélkül ezekre a kérdésekre nem születhetnek jó válaszok. Az ELTE TáTK ilyen szakembereket képez 5 alap- és 11 mesterképzésen - két angol nyelvűn is - a társadalomtudományok teljes spektrumában.

Lehetséges karrierutak

A közhiedelemmel ellentétben a valóság az, hogy erre a tudásra a munkaerő-piacon is nagy igény mutatkozik. Szakjaink különböző területekre nyújtanak specifikációt, az egyes alapképzési szakokhoz tartozó lehetséges karrierutakról az alábbi linkekre kattintva lehet tájékozódni:

 • Alkalmazott közgazdaságtan
 • Nemzetközi tanulmányok
 • Szociális munka
 • Szociológia
 • Társadalmi tanulmányok
 • /A társadalmi tanulmányok alapszak Magyarországon 2017-től sajnos már nem indítható, helyette a szociológia alapszakot javasoljuk!/

  A különböző mesterképzési szakokhoz kapcsolódó egyes karrierpályákról is tájékozódni lehet a nálunk végezett hallgatókkal készített interjúk alapján az alumni arcképcsarnokban.

  Továbbtanulás

  A Társadalomtudományi Kar alapszakos képzései bemenetet biztosítanak Karunk széles spektrumú mesterképzéseire, valamint PhD-képzéseire, amelyek célja felkészült szakemberek képzése a közvélemény- és piackutatás, a politikai döntéshozás,  a szociális ellátórendszer számára, az állami, az üzleti és a civil szférákban. A képzés alatti gyakornoki programok lehetőséget biztosítanak hallgatóink számára, hogy elméleti ismereteiket a gyakorlatban is hasznosíthassák, és megismertessék magukat a munkaerő-piac szereplőivel, értékes kapcsolatokat építhessenek.

  A megszerzett diploma arra is képesítést nyújt, hogy a nálunk végzett hallgatók a tudományos szférában: kutatóintézetekben vagy a felsőoktatásban dolgozzanak: a mesterszak doktori képzésben való részvételre is felkészít, valamennyi olyan diszciplínában, amelyet a képzés programja magában foglal.

  A karunkon oktatott szakokon végzett hallgatókat tárt karokkal várják neves európai és amerikai egyetemek és kutatóközpontok, ám a nemzetközi mobilitásra már a tanulmányok ideje alatt is lehetőség nyílik Karunk és az ELTE szerteágazó nemzetközi kapcsolatain keresztül.

  A nálunk végzettek karrierpályája

  Egyetemünk kíváncsi arra, hogy a nálunk végzett hallgatóknak milyen tapasztalatai vannak a munkaerő-piacról. Ennek érdekében kérdőíves felméréseket végzünk, amely ugyan nem ad átfogó képet valamennyi nálunk végzett hallgatóról, de az egyéni válaszokat elemezve lehetséges karrierutakat tudunk felvázolni. Az alábbi felmérésben az ELTE Társadalomtudományi Karon 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban végzettek válaszoltak, róluk az alábbiak derültek ki:

  Az ELTE TáTK-n végzett válaszadók...

  • ...negyedének (25,3%) már a végzéskor főállású munkaviszonya volt,
  • ...harmada (35,8%) diplomaszerzés után azonnal (1 hónapon belül) munkát talált.
  • ...a felméréskor 73,4%-a dolgozik, további 17,8%-a pedig továbbtanul.

  A TáTK-n végzett válaszadó dolgozók...

  • ...kétharmada (62,28%) állandó és határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik, a többiek megbízási szerződéssel vagy határozott idejű munkában dolgoznak
  • ...kétharmada (68,6%) beosztott diplomás foglalkozású, 16%-uk alsó-, közép- vagy felsővezető
  • ...kétharmadának (65%) a kitöltéskor olyan munkája volt, amely a szakterületen végzett tanulmányokhoz kapcsolódik.
  • ...84%-a olyan munkakörben dolgozik, amely felsőfokú végzettséget igényel
  • ...kétharmada (67%) elégedett vagy teljesen elégedett az aktuális keresetével.
  • ...háromnegyede (75%) elégedett vagy teljesen elégedett az aktuális munkahelyével
  • ...főállásból származó átlagkeresete havi nettó 187 ezer Ft, amellyel megelőzik az ELTE átlagát (185 ezer Ft)
  • ...29,9%-a köztisztviselő, közalkalmazott vagy kormánytisztviselő, további 7,9%-uk állami vagy önkormányzati vállalat alkalmazottja


  További információk

 • Az adatok forrása és további információk a végzett hallgatókról és jelenkezőkről
 • Aktuális álláshirdetések
 • Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2016.12.21.
  Eseménynaptár   
  2019 február
  H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
  28 29 30 31 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10
  11 12 13 14 15 16 17
  18 19 20 21 22 23 24
  25 26 27 28 1 2 3
  4 5 6 7 8 9 10