TáTK-s kutatók Udmurtföldön

A TáTK munkatársai az Európai Unió által támogatott EUinDepth projekt keretében - amely a különböző európai országok lakosainak identitását kutatja - Udmurtföldön tettek látogatást 2016 szeptemberében.

Az ELTE TáTK egy Marie Curie FP7 EU program keretében 8 oroszországi egyetemmel alakított ki szoros együttműködést, ez kínál lehetőséget kutatóink nemzetközi mobilitására, közös konferenciák és nyári egyetemek tartására. A projekt célja az orosz és az európai nemzeti identitásminták megismerése. 

Az udmurtföldi látogatás keretében, 2016. szeptember 2-án Csepeli György, Örkény Antal és Kun Zsuzsa az Udmurt Állami Egyetem segítségével meglátogatták a Hese-Ariel helyi zsidó közösség képviselőit, akikkel arról beszélgettek, milyen Oroszországban, Udmurtföldön zsidó kisebbségben élni.

csoportkép

Szeptember 6-án Csepeli György és Örkény Antal az Udmurt Állami Egyetem Történelmi és Szociológiai Intézetében tartottak előadást, melynek témája elsősorban az európai identitás volt, de sor került a magyar és az orosz identitás összehasonlító vizsgálatára is.

előadás Udmurtföldön

Oktatóink látogatást tettek a Népek Barátságának Házában is, melyben a nemzetiségi csoportoknak - például az udmurtoknak, tatároknak, németeknek - külön helyiségeket biztosít az állam, ahol kulturális eseményeket szervezhetnek, nyelvet taníthatnak és egyéb ügyeket intézhetnek.

Népek Barátságának Háza

Szeptember 8-án Csepeli György és Örkény Antal a Finnugor Tanulmányok Tanszéken tartott rögtönzött órát a hallgatóknak, akik Magyarországról, a magyar kultúráról tanulnak, és magyar nyelvórákat is vesznek. 

Később egy hivatalos előadásra is sor került "Az európai identitás kihívásai, migráció, idegengyűlölet, iszlamofóbia és nemzeti kirekesztés" címmel, melyre már sokkal több szakról érkeztek érdeklődő hallgatók. Az előadás során egy rövid felmérésre is sor került: a kutatók megmérték a jelen lévő diákok társadalmi távolságát egyes társadalmi csoportoktól a Bogardus skála segítségével.

előadás az identitásról

A kutatók találkoztak az Udmurti Állami Egyetem rektorával is. Az eseményről az egyetem honlapja is tudósított.

látogatás a rektornál
Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2016.09.12.
Eseménynaptár   
2018 június
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8