Szociológus diplomával a nagyvilágban – Alumnusok meséltek

2017. január 26-án rendezte meg Alumnárium találkozóját az ELTE TÁTK Szociológia SzHÉK a Púder Bárban. A kötetlen hangvételű rendezvény vendégei Bak Anita (újságíró, riporter, műsorszerkesztő), Győri Lóránt (politikai elemző) illetve Meixner Boglárka (kommunikációs szakértő, projektkoordinátor) voltak, akiket Gecser Ottó, karunk oktatója kérdezett arról, mire és hogyan használják fel osztatlan szociológia szakot végzett hallgatókként végzettségüket.

Meixner Boglárka a diplomát követően egy PR cégnél helyezkedett el, amelynek hatására levelezőn marketing mesterszakos diplomát is szerzett. Szociológus identitása azonban megmaradt, így Angliában egy jótékonysági szervezetnél önkéntesek koordinálásával foglalkozott, onnan hazatérve pedig újra EU-s projektekben dolgozik. Győri Lóránt már a mesterképzés után találkozott a Political Capital gyakornoki felhívásával, amelyre jelentkezve rövidesen munkalehetőséget is kapott. Ő a szakkollégiumi tagságot is kiemelte, mint a sikeres elhelyezkedést elősegítő tényezőt – amit bizonyít, hogy mindhárom meghívott vendég tagja volt az Angelusz Róbert Szakkollégiumnak. Bak Anita hallgatóként egy egyetemi projektjéhez kereste a Magyar Rádió épületében az újonnan elérhetővé vált ’56-os hanganyagokat, a tekercsekre várva pedig együtt büfézett a Rádió munkatársaival. Így alakultak ki azok a szakmai kapcsolatok, amelyek először szakmai gyakorlathoz, majd A hely c. kulturális műsor szerkesztéséhez nyújtottak lehetőséget.

A vendégelőadók sokat meséltek arról, hogy milyen szerepe van a munkájukban a szociológus identitásnak. Boglárka mutatott rá, hogy a képzés legfőbb előnye nem is az egyedi képzettségekben, hanem egy olyan holisztikus és analitikus szemléletmód elsajátításában rejlik, amely sokszínű feladatokra teszi képessé a végzett hallgatót, és nagyon jó alapot nyújt számos területre való specializálódáshoz. Lóránt arról mesélt, hogy bár szociológusként kissé kilóg a politológusok közül, a sokszínű társaság hatékony együttműködésre képes azáltal, hogy a tudásaik kiegészítik egymást. Ezt erősítette meg Anita is, aki „újságírók közt szociológus, szociológusok között újságíró”-ként fogalmazta meg a helyzetét, ugyanakkor ez egyfajta színességet is visz a szakmájába.

Visszatekintve a szociológusi képzésre, a meghívottak a készségközpontúság fontosságára hívták fel a figyelmet, valamit arra, hogy számukra ebben nagy segítséget jelentett a szakkollégium munkájában való részvétel. Ez ugyanis gyakorlatorientált szemléletmódot nyújtott számukra, illetve az oktatók személyét is közelebb hozta hozzájuk. Kiemelték azt is, hogy az elhelyezkedési lehetőséget nagyban növeli, ha bármilyen önkéntességet, különmunkát vagy projektet végeznek a hallgatók az egyetem mellett, mert az itt megszerzett készségek, kapcsolatok és impulzusok nagyban segítenek a továbblépés során. És bár az egyetemi oktatás mellett ehhez szükséges a saját elhatározás és kezdeményezőkészség, a TáTK számos lehetőséget nyújt a bátrabbaknak az önéletrajzuk gazdagításához, mint például a szakkollégiumi munka, az Erasmus, illetve a gyakorlatot, önkéntességet biztosító helyekkel meglévő kapcsolatok.

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.02.13.
Eseménynaptár   
2018 április
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6