Kicsoda az ember? A TáTK beszélgetéssorozatának első alkalma

Vitruvius

Univerzális fogalmakról, elfelejtett vagy elfojtott alapvető kérdések feltevéséről szól a most induló beszélgetéssorozat. Első meghívott vendég Péterfy Gergely, író. Időpont: 2017. március 6.

Kicsoda az ember? Hogyan születünk, örülünk, birkózunk meg a problémákkal és mi ad értelmet életünknek és halálunknak? Miért reménykedünk, szeretünk, gyűlölünk, ragaszkodunk egymáshoz és magunkhoz? Mi a közös bennünk és mi az, ami elválaszt egymástól minket?

Első időpont: 2017. március 6. hétfő 18.30
Helyszín: La nube Cafe (1114 Bartók Béla út 41., bejárat a Ménesi út felől)
Facebook esemény

A program gazdái Csepeli György professor emeritus és Papp Richárd, a Kulturális Antropológia Tanszék oktatója.

Meghívott vendég: Péterfy Gergely, író.

A szociológia és a kulturális antropológia az „emberiséget” egységesnek, az „embereket” minden tekintetben egyenrangúnak tartja. Ennek tükrében a fenti kérdések is univerzálisak. A kérdésekre adott válaszok ugyanakkor sokszínűek. A különböző kultúrák másként fogalmazzák és válaszolják meg ezeket a kérdéseket, nem beszélve az egyes kultúrákon belüli csoportok, társadalmi rétegek, szubkultúrák, generációk és ezeken belül is az egyes személyiségektől függő illetve az általuk alakított vagy újrafogalmazott válaszlehetőségekről.

A társadalomkutatás feladata, hogy az egyének világában, a kérdések és válaszok megélt valóságát értelmezze és tegye megismerhetővé azt más kultúrák tagjai számára.

A tervezett beszélgetések lehetőséget adnak olyan „univerzális”, és gyakran magától értetődőnek tűnő fogalmak részletes körüljárására és megvitatására, amelyeket a kultúrák, vallások, társadalmi csoportok egymástól különböző módon értelmeznek és élnek meg.

Mindennek tükrében a beszélgetésre meghívottak köre nem csupán társadalomkutatókat foglal magában. A TáTK olyan gondolkodó embereket hív meg, akik alkotásokon, kutatásokon keresztül és/vagy mindennapi életük során képesek „megállni” és elgondolkodni sokszor elfelejtett vagy elfojtott alapvető kérdéseinken.

Az alkalmakat meghívott előadók bevezető gondolatai nyitják meg, amelyeket azt követően a közönséggel való interaktív beszélgetés követ.

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.02.28.
Eseménynaptár   
2018 június
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8