Benkő Fruzsina: Feminizmus és szociális munka (Mesterségem címere 4.)

Benkő Fruzsina profilkép

2017. március 13-án az ELTE Társadalomtudományi Kar Gender Studies Kutatóközpontjának Benkő Fruzsina, a TáTK volt hallgatója lesz a vendége, aki a "Mesterségem címere" programsorozat keretében "Feminizmus és szociális munka" címmel tart előadást.

Időpont: 2017. március 13. (hétfő), 17:00
Helyszín:  ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), Tanári Klub 2.139
Facebook esemény

Benkő Fruzsina 2008-ban végzett szociális munkásként, de akkor már 8 éve önkéntes volt egy feminista szervezetben. A diplomája megszerzése óta cigány fiatalokkal és közösségekkel dolgozik. Készülő disszertációjának témája az elnyomás ellenes szociális munka.

Absztrakt
Feminizmus és szociális munka? Feminista szociális munka? Feminista szociális munkás? Melyik mi? Melyiknek mi a legitimitása? Kicsi elmélet és sok személyes sztori egy, a patriarchátus melegágyában, vagyis egy magyarországi faluban dolgozó feminista szociális munkástól. 

Az angolszász területeken a szociális munkán belül a 80-as, 90-es években túlsúlyba került a hivatali forma, a kötelezettségeken és szerződéseken alapuló segítő kapcsolat. Ennek kritikájaként kelt életre a feminista szociális munka, amely újra az odaforduló, partneri segítő kapcsolatot helyezte a középpontba. A segítségre szorulók valóságának meghallása és elfogadása, a szociális munka kölcsönös fejlődési folyamatként való megvalósítása a szociális munka több irányzatában is alapérték. A feminista megközelítés abban hozott újat, hogy a társadalmi folyamatok egyénre gyakorolt hatását is figyelembe veszi, legyen szó a nők elnyomásáról vagy valamely kisebbség hátrányos megkülönböztetéséről. (Nehéz szétválasztani a különböző irányzatokat, a feminista és az antirasszista szociális munka mára például gyakorlatilag egybeolvadt.) 

Napjainkban mind a hivatali alapokon nyugvó, mind pedig a feminista megközelítés jelen van és egyre erősebb Magyarországon. Az állami szociális szolgáltatóknak lassan alig van más esélyük, mint hivatalként működni, a marginalizált, illetve elnyomott csoportok tagjait kötelezni az együttműködésre, és a nem együttműködőeket a segítségre érdemtelenként elkönyvelni és kihagyni az ellátásokból. Teszik mindezt úgy, hogy az adott csoporttal szembeni előítéletek és sztereotípiák átitatják döntéseiket.

Ugyanakkor egyre erősebb azoknak a professzionális, laikus, illetve túlélőkből lett segítőkből létrejövő, szociális munkát végző csoportok hangja és elszántsága, amelyek a feminista szociális munka értékei mentén dolgoznak. Kritikusak a társadalomban kialakult viszonyokat illetően, azokat figyelembe véve igyekeznek segíteni a hozzájuk fordulóknak, és szót emelnek a társadalomba ágyazott igazságtalanságok ellen. 

Előadásomban az elméleti összehasonlítást követően, gyakorlati példákon keresztül világítom meg, hogy mit is jelent és hogyan is működik a feminista értékeken alapuló szociális munka. 

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.03.06.
Eseménynaptár   
2018 június
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8