Terepjárók: A megismerés és a dokumentáció dilemmái ("Módszeresen" sorozat)

Módszeresen logó

Folytatódik a BME GTK, az ELTE TáTK és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének közös rendezvénye, a Mószeresen c. szociológiai metodológiai előadás- és vitasorozat, 2017. március 21-én "Terepjárók: A megismerés és a dokumentáció dilemmái" címmel.

Időpont: 2017. március 21., 14:00
Helyszín: MTA TK, 0.25-ös terem (1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4.)
Facebook esemény

A vita apropóját az Alice Goffman 2014-es monográfiája által keltett vita adja, fő kérdése az, hogy terepkutatás során milyen az optimális távolság vizsgált alanyainktól.

A két előadó - Durst Judit (University College London) és Kovács Éva (MTA, Wiesenthal Institut für Holocaust-Studien - Vienna) - eddigi munkásságával markánsan foglalt állást a fenti kérdések többségében egyik vagy másik oldalon. 
Moderál: Nagy Veronika (Utrecht University)

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők: Gárdos Judit (MTA), Janky Béla (MTA-BME), Németh Renáta (ELTE) és Szakadát István (BME.)

Előzetes:
2014-ben jelent meg Alice Goffman monográfiája, amely egy philadelphiai, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó társaságban végzett terepmunkájának eredményeit mutatja be. A könyv élénk érdeklődést váltott ki, ugyanakkor heves vitát is generált az amerikai társadalomkutatók körében, amely a szociológiai terepmunka alapvető dilemmáira világított rá. Mindenekelőtt adódott a kérdés: Igazolhatja-e a megismerési igény a törvényes határok átlépését? Továbbá: támogathatja-e a tudományos közösség a kutatóra (és esetleg másokra) veszélyes kutatási stratégiákat? Azonban az etikai dilemmák mellett és mögött a terepkutatás hatékony módszereiről vallott véleménykülönbségek is előkerültek: Milyen kérdések megválaszolásáért érdemes terepre menni? Mennyi időt kell ott tölteni? Egyedül vagy csapatban hatékonyabb-e dolgozni? Mennyire érdemes közel kerülni az alanyokhoz? Mennyire fontos, hogy ők mit mondanak? Hogyan kell dokumentálni, amit látunk és hallunk?
A beszélgetésen a terepkutatás újra növekvő népszerűsége és a Goffman-vita nyomán reflektorfénybe került régi dilemmákat vesszük elő. Két előadónk, Durst Judit és Kovács Éva eddigi munkásságával markánsan foglalt állást a fenti kérdések többségében egyik vagy másik oldalon. Gondolataik szembesítésével mutatjuk be a terepkutatás néhány alapvető módszertani problémáját és a kortárs válaszokat.

A sorozat korábbi alkalmainak (oktatási célra is felhasználható) felvételeit a szervezők folyamatosan töltik fel a programsorozat honlapjára.

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.03.16.
Eseménynaptár   
2018 április
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6