Így kutatunk mi (2.) - Társadalmi miliők és kohézió

társadalmi phierarchia

A Fényes Elek Társadalomstatisztikai Egyesület (FETE), az MSZT Társadalomstatisztikai szakosztálya, valamint az ELTE TáTK tudományos bizottsága műhelyvitát szervez Albert Fruzsina, Dávid Bea, Kmetty Zoltán, Tardos Róbert "Mapping social milieus and cohesion patterns between 1997 and 2014. Exploiting the potential of an occupational position generator" címmel készített tanulmány megvitatására 2017. április 19-én.

Időpont: 2017. április 19., 16:00
Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), Tanári Klub 2.139

A műhelyvita részét képezi az ELTE Társadalomtudományi Karon idén indult "Így kutatunk mi" előadássorozatnak.

Program: 
Vitaindító (a szerzőktől)
Korreferensi hozzászóló(k): Füzér Katalin (írásban) és Huszár Ákos 

A műhelyvita keretében – a korreferensi hozzászólások mellett – a szervezők lehetőséget biztosítanak a széles körű vitára.

A műhelyvita alapját képező tanulmány absztraktja
A pozíciógenerátor egy relatív elterjedt survey módszer arra, hogy a társadalmi erőforrásokhoz való hozzáférést kutassuk. A foglalkozási nexusokon keresztül jól vizsgálható, hogy a társadalmi tőke szempontjából mennyire van jó vagy rossz helyzetben a vizsgált személy. A módszer azonban nemcsak a státusz elérés magyarázatában tud minket segíteni, hanem arról is képet tud alkotni, hogy milyen különböző foglalkozási/kapcsolathálózati miliők helyezkednek el egymás felett, egymás mellett a társadalomban. Kutatásunkban az utóbbi aspektusra fókuszálunk. Közel húsz év adatait felhasználva felrajzoljuk azt a négy kapcsolathálózati miliőt, ami a magyar társadalmat jellemzi, és bemutatjuk azt is, hogy az alsó és felső miliők strukturálisan hogyan távolodtak el egymástól a vizsgált időszakban. A kapcsolathálózati miliők alapján öt kapcsolathálózati szegmenst különítünk el,  egy nexus deprivált csoportot, egy alsó-homofil csoportot, egy alsó-közép ominex csoportot, valamint egy felső uninex és felső omninex csoportot. Az uninex omninex megnevezést, a kultúra szociológiából kölcsönözzük, az omnivore/univore distinkciót használva analógiaként.  Az omninex a mi esetünkben azt jelenti, hogy széles kapcsolati rendszerrel rendelkezik valaki, alsó és felső státuszú nexusokkal is, míg az uninex a kapcsolathálózat lefele zártságát jelzi. Eredményeink azt mutatják, hogy utóbbi csoport erőforrás szempontból egyre jobb pozícióba kerül, amit a 2008-as válság mellett a középosztály gyengülése is magyarázhat."

Vitavezető: Harcsa István

A munkahelyi vitára készült angol nyelvű tanulmányt a szerzők kérés esetén rendelkezésre tudják bocsátani.
Szervező: Kmetty Zoltán (TáTK)

Portálkezelői menü Tartalom módosításaUtolsó módosítás dátuma: 2017.03.17.
Eseménynaptár   
2018 április
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6