Nyomtatható verzió   Tartalom elküldése levélben   Betüméret növelése   Ikonok magyarázata 

Kutatómunka Finnországban – Interjú Major Lászlóval

major

Major László, a Statisztika Tanszék oktatója, 2017. novemberétől két szemeszteren át a Turkui Egyetemen végez intézményi projekt-kutatótevékenységet – emellett a helyi Oktatási és Kulturális Minisztérium által irányított kutatási központ munkáját is támogatja. Interjú a finn intézményekkel való együttműködés körvonalairól és céljairól.

 

Mik a finnországi kutatás előzményei? Hogyan került kapcsolatba a fogadóintézményekkel?

Major László (M.L.): Egy korábbi egyetemi projekt során ismertem meg a Turkui Egyetem Jövő Technológiája Tanszékének vezetőjét. Az ő személyes megkeresésére utazom most Turkuba – szerette volna, ha közreműködöm a most induló kutatásaikban. 

Mi a célja a most induló kutatásoknak?

M. L.: A Turkui Egyetem Jövő Technológiája Tanszéke több fronton is végez kutatásokat. Ezeknek egy része akadémiai forrásokból zajló alapkutatás; míg a másik fele külső vállalatok megbízására történik. Ezekben a projektekben operációkutatási, adatbányászati és statisztikai ismereteimet tudom majd hasznosítani, illetve mélyíteni.

Ezzel párhuzamosan a finn Oktatási és Kulturális Minisztérium által létrehozott új kutatási központ munkájában is részt veszek. A központ célja a finn fiatalok matematikai, természettudományos és technológiai érdeklődésének felkeltése, valamint az érettségiző diákok ezirányú pályaválasztásának ösztönzése. A központ, továbbá, részt vesz a természettudományos tárgyak oktatásának fejlesztésében is, hogy ezzel még vonzóbbá tegye az említett pályákat a fiatalok számára. 

Kik/milyen szervezetek vagy intézmények vesznek részt a projektben?

M. L.: A minisztériumi projekt országos hálózatot ölel fel, a legnevesebb finn egyetemek vesznek részt benne. A másik említett projekt viszont csak a Turkui Egyetemé – ott a Matematika és Statisztika Tanszékekkel együttműködésben folyik majd a kutatás. 

A Turkui Egyetemen végzett kutatás mennyiben tekinthető az TáTK-n végzett kutató- és oktatómunka meghosszabbításának?

Az oktatásfejlesztési projekt természetesen kapcsolódik ahhoz a törekvésünkhöz, hogy TáTK-n a lehető legszínvonalasabb oktatást tudjuk nyújtani a hallgatóinknak. A másik projekt pedig matematikai módszereiben kötődik az általam eddig elméleti szinten oktatott, illetve társadalomtudományos kérdésekre alkalmazott módszerekhez – ezen felül az adatbányászati kutatások során megismerhetek olyan új módszereket, amelyek alkalmazhatóak és hasznosíthatóak más területeken, akár itthon is.

Emelett az említett projektek feltételeznek aktív nemzetközi kapcsolatépítést, melynek keretében hasznos együttműködések is létrejöhetnek a TáTK és a Turkui Egyetem között.

 

Portálkezelői menü Tartalom módosítása Utolsó módosítás dátuma: 2017.11.02.
Eseménynaptár   
2018 október
H Hétfő K Kedd Sz Szerda Cs Csütörtök P Péntek Sz Szombat V Vasárnap
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11