Online társadalomtudományi kvíz

I. KÉRDÉS: Az alábbi szerzők közül ki hasonlította egy elnyújtott csepphez a magyar társadalom szerkezetét? (Forrás: Éber Márk Áron: A csepp – A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete, Napvilág Kiadó, 2020)

II. KÉRDÉS: Kik azok, akik nem kedvelik sem a klasszikus, sem a pop, sem a rock, sem a mulatós zenét, és legkevésbé az elektronikus zenét utasítják el? (Forrás: Kristóf Luca – Kmetty Zoltán: Szereti ön Vivaldit? Zenei ízlés és társadalmi státusz. In: Szociológiai Szemle, 29[2]: 49–67.)

III. KÉRDÉS: Milyen női problémát említettek legtöbbször egy 2018-as magyarországi kutatás válaszadói? (Forrás: Gregor Anikó – Kováts Eszter: Nőügyek 2018, Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest, 2018)

IV. KÉRDÉS: Észak-Magyarországon és Budapest agglomerációjában élő családokat kérdeztek arról, hogy milyen egészségügyi szolgáltatás elérhető a környékükön. Melyik szolgáltatást ismerték a legkisebb arányban (mindkét területen)? (Forrás: Rácz Andrea – Sik Dorottya: Társadalmi mobilitás és segítő tevékenység. In: Metszetek Vol.9. (2020) No.2)

V. KÉRDÉS: Mi a humor, a viccmesélés társadalmi-kulturális funkciója? (Forrás: Papp Richárd: Vízzel írt valóság. A kultúra arcai. Eötvös Kiadó, 2018)

VI. KÉRDÉS: Mi volt a hivatalos álláspont a társasházi lakások építésével kapcsolatban a szocialista Magyarországon? (Forrás: Keller Márkus: Szocialista lakhatás? A lakáskérdés az 1950-es években Magyarországon. L’Harmattan Kiadó, 2017)

VII. KÉRDÉS: Magyarországon 2014-ben a 75 évnél fiatalabb elhunyt személyek hány százaléka halt meg elkerülhető (megelőzhető és kezelhető) halálokok miatt az Eurostat adatai alapján? (Forrás: Orosz Éva: Megállítható-e a magyar egészségügy leszakadása a visegrádi országokétól. In: Esély, 2017/6.)

VIII. KÉRDÉS: Mely magyarországi nemzetiség(ek)nek van jelenleg országgyűlési képviselője a Parlamentben? Mely magyarországi nemzetiség(ek)nek van jelenleg országgyűlési képviselője a Parlamentben? (Forrás: Kállai Péter: Képvisel-e a képviselő? A nemzetiségi parlamenti képviselet Magyarországon. In: ELTE Pol-Ir Working Paper Series, 2020/6)

Az adatkezelési tájékoztatót megismertem és elfogadom.