Alumna arckép - Taksz Lilla, humánökológia mesterszak

 

Miért választottad ezt a mesterszakot a TáTK-n?
Szociológia alapképzésre jártam itt, az ELTE-TáTK-n. Mikor azon gondolkodtam, hogy milyen mesterszakon folytassam, akkor nem igazán merült fel bennem az, hogy másik egyetemet válasszak. Azon már többet gondolkodtam, hogy melyik szakot. A humánökológiáról a jelentkezés előtt nem tudtam sokat. Számomra nagyon fontos volt az elkötelezettség - végig az alapképzés alatt azt a témát kerestem, ami iránt igazán el tudnék köteleződni. Lányi tanár úr alapképzéses órája (Humánökológia a társadalomelméletben) és egy módszertani kurzus után, ahol az ökoiskolákat vizsgáltuk kezdtem úgy érezni, hogy ez lesz az a terület. 
 
Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt?
Mindig úgy éreztem, hogy a legfontosabb, amit a TáTK-n kaptam az a módszer, amivel megpróbáljuk vizsgálni a világot. Ez a humánökológia mesterképzésre fokozottan igaz volt. Nem egy nézőpontot tanít, hanem módszereket, amelyekkel megismerhetjük, hogy a világ végtelenül összetett. Megtanulhatjuk, hogy a környezeti válság sokkal több, mint környezetvédelem. Egy olyan komplex problémahalmaz, ami szervesen kapcsolódik más társadalmi-gazdasági problémákhoz. A szak oktatói kiemelkedőek. Szinte minden tárgyat olyan tanárok tanítottak, akik gyakorlati tapasztalataik miatt igazán hitelesek voltak (Ángyán József, Schneller István, Zlinszky János stb.)
Ehhez hozzájárult még az is, hogy a szakon egy nagyon különleges közösség alakult ki. Identitást kaptunk a szaktól. Az, hogy humánökológusok vagyunk úgy érzem, hogy sokunknak már az identitásához tartozik. Nagyon sokat adott számomra az itt eltöltött idő. 
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást?
Jelenleg a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központjában dolgozom. A munkám során főleg a klímaváltozás társadalmi eredetével és hatásaival foglalkozom. Ez ugyanolyan határterület, mint amilyen a humánökológia mesterképzés is volt - a társadalom- és természettudományok határán helyezkedik el. A feladatok sokszínűek, sokféle - gyakran még ismeretlen - készségre van szükségem az elvégzésükhöz. Úgy gondolom, hogy a TáTK-ról hozott tanulási módszerek, szemléletmód, illetve a humánökológia szakról hozott nagyon széleskörű tudásbázis képessé tesz az új kihívások sikeres teljesítéséhez. 
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak erre a szakra? 
Ez egy olyan szak, ami sokkal többet adhat, mint egy mesterképzéses diploma. Megéri a minimálisan szükségesnél több energiát belefektetni, mert a befektetéssel együtt jelentősen nő az is, amit mi kaphatunk tőle: tudást, emberi kapcsolatokat és világszemléletet egyaránt. 
 
(2016. április)
 

 

2016.05.06.