Alumni arcképcsarnok

Alumnus arckép - Séd Levente, survey statisztika mesterszak

 

Miért választottad ezt a mesterszakot a TáTK-n?
Ez egy érdekes kérdés, a társadalmi tanulmányok alapszakot második szakomként kezdtem el puszta érdeklődésből. Harmadévben, főként Rudas tanár úr közvélemény- és piackutatás, valamint Kabos és Kende tanár urak statisztika óráinak hatására egyértelművé vált számomra, hogy a társadalomtudományok kvantitatív oldala érdekel.
 
Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt?
Különösen tetszett a mesterszakban az oktatás kiscsoportos jellege, ami mind a hatékonyság, mind a közösség szempontjából előnyös volt. A viszonylag alacsony óraszám és a sok otthoni  feladat segítette az önálló munkavégzésre való képesség fejlődését, de azt is lehetővé tette, hogy munkát vállaljunk az egyetem mellett, így a mesterszak elvégeztével a többség nem volt munkatapasztalat nélküli pályakezdő.
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást?
Az egyetem után piackutatási, később üzleti elemzőként dolgoztam, itt elsősorban az egyetemen elsajátított elemzői szemlélet, valamint a szoftverkezelési és programozási ismeretek segítettek a mindennapi munkámban. A legtöbb esetben nem a tárgyi tudás, hanem egy alapvető ismeret az, ami segíti az embert a gyors tanulásban, alkalmazkodásban és fejlődésben. A közelmúltban egy kicsit eltávolodtam a szakmától, jelenleg egy nemzetközi NGO-nál dolgozom pénzügyi területen csoportvezetőként. Az mindenképpen várható, hogy a rendszerszintű gondolkodásra és mérőszámok kidolgozására való képesség és az összefüggések gyors meglátása a hasznomra lesz.
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak erre a szakra?
Különösen a társadalomtudományi területről érkezőknek üzenném, hogy lélekben készüljenek fel egy TáTK-s szemmel intenzív matematikai felzárkóztató kurzusblokkra. Ugyan tartogat kihívásokat, de elengedhetetlen az alapszakon megismert statisztikai módszerek mélyebb megértéséhez. Ezen kívül érdemes komoly figyelmet fordítani a programozási készségek minél jobb elsajátítására. Mindenkit bátorítok a jelentkezésre, mert rengeteg irányba lehet elindulni az életben a megszerzett képességekkel és ismeretekkel.
 
(2016. április)

 

2016.04.28.