Alumni arcképcsarnok

Alumna arckép - Udvarhelyi Éva Tessza, osztatlan kulturális antropológia képzés

 

Miért választottad annak idején a kulturális antropológia képzést?
Amikor én az antropológiát választottam, még a BTK-n belül volt ún. B-szak, vagyis csak egy másik szakkal együtt lehetett elvégezni (én az amerikanisztika mellett végeztem el). Azért választottam, mert volt egy megérzésem azzal kapcsolatban, hogy itt kinyílhat előttem a világ és az antropológia segítségével sokkal jobban megérthetem, hogyan működik körülöttem a társadalom.
 
Mit kaptál ettől a képzéstől az egyetemen töltött évek alatt?
Bár a tanítási módszerek eléggé régimódiak voltak (sok előadás, kevés beszélgetés), szerettem ide járni, mert minden óra olyan volt, mintha egy új világot fedeznék fel. Annak ellenére, hogy az időnk nagy részében "egzotikus" kultúrákról tanultunk, nekem nagyon sokat segített, hogy megértsem a saját társadalmamat és a saját helyemet ebben a társadalomban.
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod a képzésen szerzett tudást?
Jelenleg három szervezetben dolgozom fizetett munkatársként vagy önkéntesként: az Artemisszió Alapítványban interkulturális képzéseket tartok, ahol egy az egyben az antropológiai tudásomat hasznosítom, amikor rendőrökkel, szociális munkásokkal és egészségügyi dolgozókkal fedezzük fel közösen az eltérő kulturális és társadalmi háttérből származó különbségeket és keresünk utakat a hatékony és érzékeny kommunikációra. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoportban aktivistaként nagy hasznát veszem a társadalomtudományos kutatásban szerzett tapasztalataimnak - és nem utolsó sorban a hajléktalansággal is kutatóként kezdtem el foglalkozni még az antropológiai szakdolgozatom kapcsán. Végezetül, a Közélet Iskolájában én vagyok felelős a részvételi akciókutatások szervezéséért, ami az antropológiai tanulmányaimban gyökerezik, és aminek a konkrét módszertanát az Egyesült Államokban sajátítottam el.
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha antropológiát fognak tanulni?
Az antropológia lebont mindent, amit a világról korábban gondoltunk, és egy sokkal sokszínűbb és izgalmasabb rendszert épít fel számunkra. Persze ebben a rendszerben nehezebb is eligazodni, mintha csak egy kulturális dimenzióban léteznénk, de nagyon sokat segít abban, hogy megértsük és ennek segítségével akár meg is változtassuk azt a társadalmi berendezkedést, ami körülvesz minket.
 
(2016. április)

 

2016.04.28.