Alumni arcképcsarnok

Alumna arckép - Mikolai Júlia, osztatlan szociológia képzés, survey statisztika szakirány

 

Miért választottad ezt a(z akkor még osztatlan) képzést a TáTK-n?
Gimnazistaként nem voltam egyértelműen humán vagy reál beállítottságú - ugyanannyira szerettem a matekot, mint a törit, és nagyon szerettem olvasni. A szociológia szak tulajdonképpen mindezt ötvözi. Aztán az évek során kiderült, hogy mégiscsak inkább reál beállítottságú vagyok, és leginkább a kvantitatív szociológia és módszertan érdekel. De azért olvasni még mindig nagyon szeretek.
 
Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt?
Tulajdonképpen kedves, segítőkész, és nagy szaktudással rendelkező tanáraimnak köszönhetően jöttem rá, hogy engem leginkább a matekos és statisztikás tárgyak érdekelnek. Már másodévesként lehetőséget kaptam arra, hogy demonstrátorként SPSS-t tanítsak, amit nagyon élveztem. Ezen kívül a TáTK-n szuper társasági élet zajlik aminek köszönhetően rengeteg hallgatót és csoporttársat ismertem meg, akik közül sokan máig nagyon jó barátaim. 
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást?
Egy évvel ezelőtt doktoráltam a Southamptoni Egyetemen demográfusként. Jelenleg a Liverpooli Egyetemen Post-doctoral Research Associate vagyok, ahol egy összehasonlító kutatáson dolgozom a PartnerLife Project keretein belül. A projekt legfőbb célja, hogy a partnerkapcsolatok és belső vándorlás összefüggéseit vizsgálja Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban. A munkámban a mai napig nagy hangsúlyt kapnak a kvantitatív módszerek. 
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak szociológia képzésre?
A leendő hallgatók mindenképpen pezsgő társadalmi életre számíthatnak, rengeteg programlehetőséggel. Számos rendezvény a társadalomtudományokkal kapcsolatos, így a hallgatók azt is megtapasztalják, milyen a szociológia a gyakorlatban. 
 
(2016. április)

 

2016.04.28.