Alumni arcképcsarnok

Alumna arckép - Laufer Gyöngyi, közösségi és civil tanulmányok mesterszak

Miért választottad ezt a mesterszakot a TáTK-n?
Az alapszakon (nemzetközi tanulmányok) szerettem bele a nonprofit szférába, azon belül is a nemzetközi fejlesztés és segélyezés témakörébe, de sajnos ott nem volt sok lehetőségem a témában elmélyedni. Ekkor még nem is tudtam, hogy létezik egy olyan szak, ami a nonprofit és civil ismeretekre épül. Amikor megtaláltam a szakot és ellátogattam a nyílt napra, már nem volt kérdés számomra, hogy jelentkezzem-e vagy sem. Nem bántam meg, hiszen tökéletesen tudtam építeni az alapszakos tudásomra és úgy kiegészíteni azt, hogy megteremtsem a szinergiákat. Így pontosan egy olyan végzettséget kaptam, amilyet szerettem volna. 

Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt? 
3 év „tömegképzés” után felüdülés volt egy kis, 15-20 fős szak tagjává válni. Itt igazán megvalósult a csoportmunka, állandó lehetőséget kaptunk a saját ötletek, meglátások kifejezésére, amit aztán közös munka során hasznosítottunk és fejlesztettünk tovább. Ennek köszönhetően elég gyorsan kialakultak a kedvenc területek és azok a témák, amikben igazán otthon éreztük magunkat. Nagyon változatos volt a csoport összetétele és érdeklődési területe, ami igazán izgalmassá tette a tanulást. Olyan módszereket sajátítottunk el, amiket teljesen különböző szakmai területeken lehet alkalmazni némi átalakítással. Sok lehetőséget kaptunk a gyakorlati tanulásra is, ahol az elméleti tudásunkat tudtuk kipróbálni. A közösségi szemlélet szinte minden tevékenységben elengedhetetlen, és ezt a jövőben is minden munkám során képviselni akarom. 
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást? 
Jelenleg egy nemzetközi hallgatói hálózat kiépítésén dolgozom, az előző években pedig egy civil szervezetnél voltam projekt asszisztens és kommunikációs munkatárs. Mindkét esetben elengedhetetlen a bevonási módszerek helyes alkalmazása, az alulról szerveződő folyamatok megteremtése és természetesen a különböző célcsoportok érdekeinek becsatornázása. A szakon elsajátított technikákat, módszereket rendszeresen használom és igyekszem bővíteni is a tudásom. Napi gyakorlattá vált számomra az együttgondolkodás és a különböző területek közötti kapcsolatok keresése. Amikor belevágok egy új munkába, feladatba mindig ezzel kezdem, és ez javarészt a szak hatása. 
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak erre a szakra? 
Igazi közösségi élményt kapnak majd, ahol rengeteg lehetőségük lesz arra, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassák magukat. Ne féljenek kezdeményezni, új, speciális témákat bevinni, hiszen a szak és maguk az oktatók is nyitottak, sőt el is várják ezt. Annak ellenére, hogy a szaknak (mint minden más szaknak is) van egy bevett menete, struktúrája, mindenkinek lehetősége van arra, hogy a saját igényei és témái szerint formálja azt, hiszen nagyon sok a nyitott feladat, amiben szabadon megválasztható, ki mivel szeretne mélyebben foglalkozni. Ha valaki nem fél a nyitott kérdésektől, sőt kifejezetten szereti azokat, akkor itt a helye. Nem utolsó sorban fontos, hogy a közösségi szemlélet egyre inkább teret hódít, így a kereslet is egyre nagyobb lesz a jó civil és közösségi szakemberek iránt.
 
(2016. április)

 

2016.05.06.