Alumni arcképcsarnok

Alumna arckép - Csabai Luca, közösségi és civil tanulmányok mesterszak

 

Miért választottad ezt a mesterszakot a TáTK-n?
Gyógypedagógiára jártam, mikor megfogalmazódott bennem, hogy sokkal jobban érdekel a fogyatékosügy társadalomtudományi vetülete, ebben pedig a Bárczi gyengébb, így mikor a mesterképzések között válogattam, megakadt a szemem a közösségi és civil tanulmányokon - éreztem, hogy ez jól ki fogja egészíteni az eddigieket, és így is lett. 
 
Mit kaptál a képzéstől a TáTK-n töltött idő alatt?
A képzés alatt fokról fokra állt össze bennem, hogy mivel szeretnék foglalkozni - a közösségfejlesztés és fogyatékosügy metszete a képzés vége felé kirajzolódott, miközben ennek nyomán egy nemzetközi kutatásba is bekapcsolódhattam, valamint testközelből ismerkedtem meg a hazai civil szférával. A képzés végére pedig észrevétlenül egy nagyon erős kapcsolati háló épült ki körülöttem, melyből azóta is táplálkozom.
 
Jelenleg mivel foglalkozol, és hogyan hasznosítod az itt szerzett tudást?
Azóta is az alulról szerveződő, közösségi kezdeményezések vesznek körül, s bár a civil szféra sajátosságaként több lábon állok a megélhetésem előteremtése miatt, a képzés során kialakult irányvonal azóta is meghatározza életemet. A Közösségfejlesztők Egyesületének fogyatékosügyi vonalát viszem, szakmaközi műhelyt szervezek az intézményi férőhely kiváltás civil kontrolljaként, jártam Izlandon, Hollandiában, és így tovább, sorolhatnám - de a lényeg, hogy azóta is a képzésből táplálkozom.
 
Mit üzennél az érdeklődő felvételizőknek, mire számítsanak, ha bejutnak erre a mesterszakra?
Rajtatok áll, mit hoztok ki a képzésből s magatokból. Meghatározhatja az egész életeteket, irányt adhat - de el is telhet úgy, hogy észre sem veszitek. Tőletek függ, mennyire engeditek bele magatokat. Az én példám azonban azt mutatja, érdemes minél intenzívebben jelen lenni, mert a képzés maximálisan támogat, hogy kihozd magadból a legtöbbet.
 
(2016. május)

 

2016.05.30.