Együttműködés az ELTE TáTK és a Szekeres László Alapítvány között

2023.11.22.
Együttműködés az ELTE TáTK és a Szekeres László Alapítvány között

Az ELTE Társadalomtudományi Kara és a Szekeres László Alapítvány keretében működő Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ megállapodásban rögzítette jövőbeli kutatási és oktatási együttműködési céljait. A megállapodást az ELTE TáTK dékánja, Dr. Prónai Csaba és a Szekeres László Alapítvány ügyvezetője, Somogyi Tünde írta alá 2023. szeptember 26-án.

Az együttműködő felek a megállapodás keretében ígéretet tettek arra, hogy elméleti és gyakorlati tudásbázisukat, valamint kapcsolatrendszerüket közös szakmai céljaik elérése érdekében mozgósítják.

A két intézmény elköteleződött a tudásmegosztás, a közös kutatások szervezése, a közös publikációk megjelentetése, a terepismeret és terepi jelenlét, valamint a határmenti együttműködések tekintetében. További célként fogalmazták meg, hogy közös szakmai tanácskozásokat és kutatásokat szervezzenek, illetve közösen induljanak magyarországi és nemzetközi pályázatokon, valamint vállalták, hogy kölcsönösen tájékoztatják egymást szakmai rendezvényeikről, és részvételi lehetőséget biztosítanak egymásnak ezeken az eseményeken, valamint lehetőség szerint közösen kezdeményezzenek és szervezzenek hasonló alkalmakat.

A Szekeres László Alapítvány keretében működő Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ egyik fő tevékenysége olyan akkreditált alapfokú és mesterképzések megszervezése a Vajdaságban, amely a vajdasági magyar közösség tagjainak képzettségét, munkaerőpiaci helyzetét javítja, és a szülőföldön való maradását segíti. A középtávú tervek között újabb szakok indítása is szerepel, és az ezzel kapcsolatos szakmai közvetítésben és kapcsolattartásban ezen együttműködés is segítheti az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyes alap- és mesterképzéseinek a megszervezését a Vajdaságban.