Felhívás tereplátogatáson való részvételre – Roma közpolitikai Taktaszadán és Tomoron

2019.12.02.
Felhívás tereplátogatáson való részvételre – Roma közpolitikai Taktaszadán és Tomoron
Jelentkezőket várunk taktaszadai és tomori helyszínek meglátogatására, az ott folyó roma közpolitikai gyakorlatok megismerésére.

A terepgyakorlat 2 napos.

A telepgyakorlaton az ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatói vehetnek részt. (A résztvevő hallgatóknak a 2019/20. II. félévében is aktívnak kell lenniük.)

Tervezett program

Első nap

Vonattal érkezés Miskolcra, onnan vonattal Taktaszadára.

Pár szó a terepről: Taktaszada község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szerencsi járásban

Lakosságszám: 2 018 fő

A település lakosságának 82%-a magyar, 18%-a cigány nemzetiségűnek vallja magát. (nepszamlalas.hu)

Két világháború között: homogén szegény népesség (relatíve kicsi földtulajdonos paraszti réteg, és zsellérek).

Második vh. után rendszerváltásig: megélhetés tsz – állami gazdaság és ingázás Szerencsre (cukorgyár, csokoládégyár) továbbá Miskolcra.

Hetvenes években nagyarányú elvándorlás.

Rendszerváltás után: munkahely elvesztése, homogén nagyon szegény népesség. Jobb helyzetűek a stabil jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok.  További nagyarányú elvándorlás.

Napjainkban: óriási egyenlőtlenségek. Egyrészt van néhány állványozással foglalkozó roma vállalkozó, aki kb. 100 embernek biztosít munkát Németországban ill. Ausztriában havi kb. 2000 euro-s jövedelemmel. Prostitúció (emberkereskedelem) kb. 60 nő van kint Dubajban, Svájcban, Hollandiában. Nyugdíjasok relatíve elszegényedtek. Kb. 50 közfoglalkoztatott nagy szegénységben

Feneketlen nyomor: akik csak szociális segélyekből élnek.

Első nap délután és este

Kisbusszal Tomorba. Gosztonyi Márton a Tomori Részévteli Akciókutatásról beszél, mely a PAR módszertant, és a pénzügyi túlélési stratégiákat takarja.

Vacsora: Tomoron

Szállás: Tomoron

Második nap

Ismerkedés a gyakorlatban a 20 éve zajló programmal, melynek keretében vállalkozások indultak és erősödtek meg, jelenleg éppen 6 új vállalkozás van születőben.

A második napon a résztvevők megismerkednek az élmény-és közösség alapú turisztikai élményt nyújtó Romama Lakásétterem és Szállás társadalmi vállalkozással, mely helyi hátrányos helyzetű, főként roma munkavállalókat foglalkoztat.

A Romama Lakásétteremet, a Romama Szociális Szövetkezet hívta életre 2014-ben. A Szövetkezetet tomori és laki cigány lakosok alkotják azzal a küldetéssel, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetű családok foglalkoztatásának előmozdítását az Edelényi járás nehéz helyzetű kistelepülésein, elsősorban Tomoron, Lakon, Szakácsiban és Hegymegen. A Szövetkezet az elmúlt 10 évben rengeteg tapasztalatot szerzett a non-profit szektorban megvalósuló projektjei révén, valamint az üzleti világában is jelen van 3 éve, a Romama lakásétteremmel és a Homrogdi Szociális Bolttal. Megközelítésében nem egyéni, hanem sokkal inkább közösségi szinten szeretne változást elérni, mind a helyi közösségek, mind a települések szintjén. A Szövetkezet vezetője és motorja Siroki László, aki mára több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a különböző társadalmi és gazdasági fejlesztések terén a térségben. Nonprofit menedzserként több önkormányzatot és civil szervezetet is segített/mentorált, vagy segítette a helyi közösségeket, hogy előrébb tudjanak jutni. Ezekből a tevékenységekből nőtt ki 2007-ben a Szövetkezet, aminek munkáját számos szervezet (Menő Alapítvány, Csereháti Roma Önsegítő Egyesület, Prapp Kft, Autonómia Alapítvány, települési önkormányzatok, Abakusz Iskola, BAZ Megyei Kormányhivatal Szikszói Járási Hivatala, stb.) és magánszemély támogatja. A Lakásétterem jelenlegi megvalósításában a szövetkezet munkáját aktívan segíti Gosztonyi Márton is, aki számos gazdaságélénkítő és mikrofinanszírozási programot valósított meg az elmúlt években Magyarország hátrányos helyzetű kistelepülésein.

A Romamaa program követően ebéd, majd kisbusszal vissza Miskolcra, és onnan vonattal Budapestre.

Gyakorlat célja

Egyenlőtlenségek tanulmányozása

  • Egyenlőtlenségek és szociális ellátórendszer a szociális szakemberek szemével (beszélgetés a szociális munkással, védőnővel.)
  • Prostitúció, mint a szegénység csökkentésének eszköze?
  • Beszélhetünk-e a szegénység kultúrájának fennmaradásáról relatíve jó helyzetűek ellenére?
  • Beszélgetés külföldi munkavállalóval, vagy hozzátartozójával.
  • Értelmiség (diplomások) mint társadalmi réteg hiánya a településeken.

Alapkérdés: A település elslumosodását meg tudja-e állítani a nagyarányú külföldi munkavállalás és ennek következtében egy relatíve jómódú roma réteg megjelenése?

A gyakorlatot Gyukits György (ME) és Csepeli György (ELTE TáTK) vezeti.

A terepgyakorlat költségeit (utazás, szállás) az ELTE TáTK Szociológiai Doktori Iskola biztosítja aktív hallgatói számára.

A költségek fedezetére az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 sz. pályázati szerződés szolgál.

Helyek száma 11 hallgató, 3 oktató. A terepgyakorlat időpontja: 2020. február 2-3.

Jelentkezés módja

Az alábbi űrlap kitöltésével:

https://forms.gle/qqJZjThtJJPHSDDX6

Jelentkezési határidő: 2019. december 12.