Könyvbemutató: Társadalmi dilemmák és ütköző elvek

Könyvbemutató: Társadalmi dilemmák és ütköző elvek
09/01

2022. szeptember 01. 17:30

ELTE TáTK, Kari Tanácsterem – (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a – 0.100C) és online

09/01

2022. szeptember 01. 17:30 -

ELTE TáTK, Kari Tanácsterem – (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a – 0.100C) és online


Az ELTE Társadalomtudományi Kar és a KÉK Kulturális Élményklub kerekasztal-beszélgetésre hív minden érdeklődőt Örkény Antal Társadalmi dilemmák és ütköző elvek című könyvének bemutatója alkalmából.

A könyv szerzője

Örkény Antal, szociológus, az ELTE TáTK egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora. Főbb kutatási területei a társadalmi igazságosság kérdése, nemzeti identitás, kisebbségek, interetnikus viszonyok, migráció.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői

  • Szelényi Iván,  Széchenyi-díjas magyar szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Kutatási területei az államszocializmus rendszere, rendszerváltás után a magyarországi polgárosodás és a társadalmi egyenlőtlenségek vizsgálata, valamint a poszt-kommunista kapitalizmus, és a járadékok szerepe az egyenlőtlenségek növekedésében.
  • Fülöp Márta, pszichológus­-szociálpszichológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora. Főbb kutatási területei a versengés pszichológiája a szociálpszichológia és a kulturális összehasonlító pszichológia szempontjából: a versengés és a kooperatív versengés, a versengés kulturális különbségei, a versengési attitűdök, győzelem és vesztés pszichológiája.
  • Szalai Júlia, szociológus-szociálpolitikus, egyetemi oktató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a magyar szociálpolitika, a jóléti és elosztási rendszerek, a szegénység kérdése, valamint a diszkrimináció és társadalmi egyenlőtlenségek kérdése; a kisebbségek elismeréspolitikai küzdelmei.
  • Sik Domonkos, az ELTE TáTK habilitált egyetemi docense.  Főbb kutatási területei a társadalom- és modernizációelméleti kérdések összekapcsolása, modernizáció a rendszerváltás utáni Magyarországon, igazságosság és szolidaritás a késő modernitásban. 

 

A könyvről

Mitől lesz egy döntés helyes és igazságos? Vajon amikor döntési helyzetbe kerülünk, mennyire veszünk figyelembe etikai szempontokat, mint például az igazságosság mércéjét? De meg is fordíthatjuk a gondolatmenetünket, és kiindulhatunk azokból az élethelyzetekből és dilemmákból, amelyek felvetik az igazságosság különböző erkölcsi szempontjait, melyekben döntéseket kell hozni. Ebben a könyvben kiválasztottunk néhány kérdést, amelyről azt gondoljuk, hogy aktuálisak, sok embert érintenek, társadalmi súllyal bírnak, és végig gondoljuk a különböző dilemmákkal járó pro és kontra nézőpontokat. 
A könyvben négy, napjainkban különösen fontos és vitákat ébresztő társadalmi problémát járunk körül és vizsgálunk meg etikai, szociológiai, közgazdasági, politikai szempontból. Az egyik téma a Covid 19 vírus és a kötelező oltás kérdése a járványkezelésben, a második az örökösödési adó jogosságának a kérdése, a harmadik téma a feltétel nélküli garantált minimumjövedelem melletti és elleni érvek, a negyedik pedig a szabad migráció igazságossági paradoxonja, és a migránsokkal kapcsolatos idegenellenesség melletti és elleni szempontok. Az egyes témák elemzése kapcsán arra kívánunk rávilágítani, hogy az igazságossági ítéleteink nagyon is eltérhetnek egymástól, és annak eldöntéséhez, hogy valamit igazságosnak vagy igazságtalannak tekintsünk, figyelembe kell venni a pro és kontra érveket egyaránt. A kötet az értékpluralizmus alapján vizsgálja a társadalmi jelenségeket, témaválasztásában és elemzési módszerében pedig interdiszciplináris személetet követ.
 

Időpont


2022. szeptember 1, csütörtök, 17:30


Helyszín


ELTE TáTK, Kari Tanácsterem – (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a,    0.100C terem) és online

Online csatlakozási lehetőség

MS TEAMS