Kutatók Éjszakája ❌ ELTE TáTK – A holokauszt intergenerációs helyi emlékezete

Kutatók Éjszakája ❌ ELTE TáTK – A holokauszt intergenerációs helyi emlékezete
09/30

2022. szeptember 30. 18:00 - 19:30

ELTE TáTK – (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a – 1.71)

09/30

2022. szeptember 30. 18:00 - 19:30

ELTE TáTK – (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a – 1.71)


A holokauszt intergenerációs helyi emlékezete Magyarországon. Dokumentumfilm pilot megtekintése és közös beszélgetés a magyarországi holokauszt emlékezetről.

A programról

Közel nyolcvan év telt el a holokauszt tragédiája óta. Az áldozatok és szemtanúk nemzedékének élő, kommunikatív emlékezete lassan átalakul a kulturális emlékezet mintáivá. Mindeközben Közép-Európában az elmúlt évtizedekben nem volt kollektív szembenézés, nem volt nyilvános és átfogó nyílt társadalmi diskurzus a vészkorszakról. A felejtés és az elhallgatás problémái, az antiszemitizmus társadalmi megnyilvánulásai és a holokauszttagadás narratívái ma is jelen vannak Közép-Euróbában.

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben részletesebb holokausztoktatást vezettek be az iskolai tantervekbe, valamint emlékművek, múzeumok épültek, könyvek és filmek jelentek meg a holokausztra való emlékezés érdekében. Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez hogyan járul hozzá a holokauszt emlékezetének fenntartásához. Milyen jelentéssel bír ma a holokausztra való emlékezés a különböző generációk között, különböző településeken?

A Csepeli György, Kiss Richárd, Surányi András és Papp Richárd által készített pilot dokumentumfilm a fent leírtak fényében született fókusz csoport interjúkra épülő társadalomtudományi kutatás vizuális dokumentációjából készült.

A Kutatók Éjszakája kitűnő lehetőséggel szolgál a pilot dokumentumfilm megtekintésére és a holokauszt emlékezet recens kérdéseinek átbeszélésére a résztvevőkkel. A beszélgetésről felvétel is készül így maga a beszélgetés is a kutatás és a közös értelmezés, együtt gondolkodás részévé válhat. Természetesen csak arról készül felvétel, aki ehhez hozzájárul!

Az alkalom ezáltal nem csupán társadalmunk egyik legfontosabb kérdését járja körül, hanem segít az értelmező emlékezet megkésett, de még talán megvalósítható újragondolásában is.

Szereplők

  • Papp Richárd
  • Surányi András

Regisztráció

Az esemény regisztrációköteles. Kérjük regisztrálj a https://tatk.elte.hu/KutEjReg2022 vagy https://app.kutatokejszakaja.hu/esemenyek/elte-tarsadalomtudomanyi-kar/a-holokauszt-intergeneracios-helyi-emlekezete-magyarorszagon oldalak egyikén. Elég csak az egyik oldalon regisztrálni. Az ELTE TáTK honlapján történő regisztrációval kapcs. adatkezelési tájékoztató itt olvasható.

Támogatás

A programhoz kapcsolódó kutatás folytatását a Visegrad Fund támogatja. A projekt azonosítója: 22210229.

Visegrad Fund logo