Lendák-Kabók Karolina az ELTE ígéretes kutatója

2023.11.24.
Lendák-Kabók Karolina az ELTE ígéretes kutatója
Idén ismét nyolc tudományterületen támogat munkájában egy-egy kiemelkedő fiatalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A Társadalomtudomány és gazdaságtudomány területén Lendák-Kabók Karolina (ELTE TáTK Kisebbségszociológia Tanszék) Vegyes házasságok és az etnikai identitás c. kutatását ismerte el a zsűri.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2023-ban is pályázatot hirdetett „Az ELTE ígéretes kutatója” elismerés elnyerésére a fiatal kutatók támogatása és a kiemelkedő tudományos teljesítmény díjazása érdekében. 

"Az ELTE ígéretes kutatója” díjjal az Egyetem olyan kutatási eredményeket ismer el, amelyek a pályázó személyhez köthetők és túlnyomórészt az ELTE-n születtek. Előnyt élveznek a nemzetközi és/vagy nyílt hozzáféréssel megjelenő publikációk. Nem csupán lezárt kutatásokat díjaznak, keresik a jövő szempontjából is ígéretes témákat és irányokat is. A beérkezett anyagokat a Tudományos Tanács, illetve a tudományos rektorhelyettes által felkért további egyetemi szakértő kollégák bírálják el.

A Társadalomtudomány és gazdaságtudomány területén Lendák-Kabók Karolina (ELTE TáTK Kisebbségszociológia Tanszék) Vegyes házasságok és az etnikai identitás c. kutatását ismerte el a zsűri. A  vegyes házasságok társadalmi vonatkozásait, a családdinamikát és a családtagok identitáskonstrukcióját módszeresen még nem vizsgálták Közép-Kelet-Európában, illetve a Nyugat-Balkánon. Ezért a Vegyes házasság és etnikai identitás (Intermarriage and Ethnic Identity – IMEI – Project ID: 101068320 – IMEI – HORIZON-MSCA-2021-PF-01) elnevezésű projekt célja, hogy kielemezze az etnikai kisebbségi közösségek és a többségi nemzet tagjai közötti házasságok társadalmi hatásait Vajdaságban, Szerbia soknemzetiségű autonóm tartományában. Az IMEI-projekt az eddigi kutatási eredmények sorát bővíti a vegyes házasságok társadalmi hatásainak három – egyéni (mikro), családi (mezo) és társadalmi (makro) – szinten történő elemzésével egy jelentős mértékben többnemzetiségű földrajzi régióban.

A többi díjazottról az elte.hu-n olvashatnak az érdeklődők.

Az elismeréseket A tudományos kutatás napja az ELTE-n rendezvényen Borhy László rektor adja át az Egyetemi Könyvtár Dísztermében, ahol a nyertesek kisfilmeken mutatkoznak be.

Forrás: elte.hu

Lendák-Kabók Karolina az ELTE ígéretes kutatója díj átadásán

Lendák-Kabók Karolina az ELTE ígéretes kutatója díj átadásán

0

/

0

0

/

0