Műhelyvita: "A szociális alapszolgáltatások lehetséges bővítésének költsége"

Műhelyvita:
06/13

2019. június 13. 17:00 - 19:00

ELTE TáTK – Kari Tanácsterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)

06/13

2019. június 13. 17:00 - 19:00

ELTE TáTK – Kari Tanácsterem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)


Meghívó Greskovics Borbála és Scharle Ágota A szociális alapszolgáltatások lehetséges bővítésének költségei c. tanulmányának bemutatójára és vitájára.

A Budapest Intézet szerzőinek tanulmánya azt a kérdést járja körül, hogy az éves állami költségvetésben mennyivel kellene többet szánni a szociális alapszolgáltatásokra egy ideális minőségű alapszolgáltatási szinthez, számolva azzal is, hogy az elérhető és jól működő szolgáltatásnak köszönhetően a jelenleg családtagjukat otthonápolók egy része visszatérhetne a munkaerőpiacra.

A jelenlegi szolgáltatási gyűrű a rászorulók kis részéhez jut csak el, a fogyatékossággal élők, a gondozásra szoruló idős emberek és az őket gondozó családtagjaik gyakran elszigetelődve és elszegényedve élnek. Erre jelentene megoldást egy jól működő szociális alapszolgáltatási rendszer, mely nem csak anyagilag segíti a rászoruló családokat, de lehetőséget jelent a munkaerőpiacra, ezáltal a társadalomba való visszatérésre azoknak, akik ezt ápolási feladataik miatt jelenleg nem tudják megtenni. A szociális alapszolgáltatásoknak (otthon közeli ellátásoknak) az a céljuk, hogy a rászorulók otthonukban, megszokott közegükben kaphassák meg a számukra szükséges szolgáltatásokat és segítségeket, annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb önállósággal élhessék életüket.

A tanulmány itt elérhető.

A tanulmányt bemutatja a Budapest Intézet kutatója, a prezentációt az érdekelt felek meghívott képviselőinek hozzászólása, és általános vita követi.

Facebook-esemény

A műhelyvita résztvevői

Bulyáki Tünde, ELTE Társadalomtudományi Kar

Csordás Anett, Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Kucsera Csaba, ELTE Társadalomtudományi Kar

Mátics Katalin, Újbudai Szociális Szolgálat

Meleg Sándor, szociális munkás

Molnár Zóra, Önállóan Lakni, Közösségben Élni Csoport

Sándor Anikó, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Szabó Lajos, ELTE Társadalomtudományi Kar

Szauer Csilla, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

Tatai Tamás, gondozó családtag, a Mosonmagyaróvári Demenciabarát Közösség önkéntese

Moderátor: Boros Ilona, Társaság a Szabadságjogokért

Házigazda, kontakt: Kucsera Csaba, ELTE Társadalomtudományi Kar 

A rendezvény látogatói megjelenésükkel elfogadják és hozzájárulnak, hogy róluk a rendezvény során fénykép- és/vagy videofelvételek készüljenek, illetve hogy azok az ELTE online/offline kommunikációs felületein megosztásra kerüljenek.