Szakmai gyakorlati lehetőség a Survey Methods Room Budapest kutatócsoportnál

2023.03.17.
Szakmai gyakorlati lehetőség a Survey Methods Room Budapest kutatócsoportnál
A Survey Methods Room Budapest kutatócsoport olyan szociológia alapszakos, valamint survey statisztika és adatanalitika mesterszakos hallgatók jelentkezését várja, akik szívesen bekapcsolódnának kutatási projektjeikbe. Jelentkezési határidő: 2023. március 24.

Felhívás szakmai gyakorlatra

"A Survey Methods Room Budapest az ELTE frissen alakult kutatócsoportja, amely elsősorban az empirikus társadalomkutatás módszertani kérdéseivel foglalkozik. A kutatócsoporton belül jelenleg egy, az ELTE Társadalmi Innovációs Laboratórium (ELTE TinLab) által finanszírozott módszertani projekthez, illetve kisebb önálló kutatásainkhoz keresünk olyan hallgatókat, akik szakmai gyakorlat keretein belül bekapcsolódnak a kutatócsoport munkájába.

A TinLab módszertani projekt témája az online survey adatgyűjtések kiértékelése a következő szempontok mentén: minta-összetétel, becslések megbízhatósága, illetve általános alkalmazhatósági kérdések. A projekten belül valós és szimulált survey adatokkal is dolgozunk, eredményeinkből interaktív dashboard készül. A projekthez szociológia alapszakos hallgatók jelentkezését, valamint survey statisztika és adatanalitika mesterszakos hallgatók jelentkezését is várjuk.

Feladatok:

  • Adminisztratív adatok gyűjtése, rendszerezése és kiértékelése a hazai internethasználattal
  • kapcsolatban (KSH, nagyobb survey adatfelvételekből)
  • Szimuláció készítése (mesterszakos hallgató esetén)
  • Dashboard tesztelése, vizualizációk készítése.

A kutatócsoport kisebb önálló kutatásai a 2023-as évben olyan témák köré szerveződnek, mint a válaszadóvezérelt mintavétel (respondent-driven sampling, RDS), a statistical disclosure kontrol, a panelkopás (panel típusú adatfelvételek lemorzsolódása, erodálódása) és a különböző társadalmi csoportok pénzügyi helyzetének mérhetősége. A projekthez szociológia alapszakos hallgatók jelentkezését, valamint survey statisztika és adatanalitika mesterszakos hallgatók jelentkezését is várjuk.

Feladatok:

  • Előzetes adatok rendszerzése
  • Pályázati anyagok készítésének támogatása
  • Elemzési munka támogatása

A kutatócsoport munkájába való bekapcsolódásnál általános elvárás a precíz munkavégzés és a szakmai érdeklődés. A feladatok elvégzése nincs helyhez és időhöz kötve, viszont rendszeres megbeszéléseket tartunk, melyeken kötelező a részvétel. A szakmai gyakorlat elszámolható kötelező szakmai gyakorlatként, valamint lehetőség van a projektek bizonyos részeiből szakdolgozatot is írni.

Jelentkezni a surveymethodsroom@tatk.elte.hu címen lehet önéletrajzzal, rövid bemutatkozással, illetve a motivációk tömör megfogalmazásával.

A jelentkezés határideje 2023. március 24."

Felhívás szakmai gyakorlatra
A kutatócsoport saját oldala