Digitális Szociológia Kutatóközpont

Digitális Szociológia Kutatóközpont

Digitális Szociológia Kutatóközpont

A kutatóközpontról röviden

Annak a drámai, az élet minden területét átrendező változásnak, amelyet gyakran összefoglalóan digitális forradalomnak nevezünk, még  mindig az elején járunk. A közösségi média, a dolgok internete (IoT),  a big data mind olyan jelenségek, amelyek meghatározó hatásai alapjaiban fogják átalakítani az életünket, és maguk is újabb változások hullámait fogják generálni.

Éppen ezért, a Digitális Szociológia Központban úgy gondolunk a munkánkra és a digitális szociológiára, mint amely nem csak visszafelé, a megtörtént változásokra tekint, hanem amely az előttünk álló radikális átalakulásokban rejlő lehetőségeket, tudományos és társadalmi kihívásokat maga is innovatívan közelíti meg.

Úgy gondoljuk, hogy ez a technológiai fejlődés nem lesz megérthető a társadalmi kontextustól, az ott előidézett változás vizsgálatától függetlenül – ahogyan mindez fordítva is igaz: a társadalmat sem érthetjük meg a technológia nélkül. Ahogyan egy másik elválasztás: az online és az offline tér mesterséges megkülönböztetése felett is eljárt az idő.

A digitális szociológia átnyúl szakterületen és szakszociológiákon: nem ezek határait, hanem a társadalmi változásokat követi, éppen ezért nem egy tudományos részterület, hanem eltérő mértékben, de minden szférában releváns. Megközelítésünk azért is interdiszciplináris, mert a mindezekből következő együttműködési kényszert nem kényszernek, hanem lehetőségnek tartjuk új szerkezetek megismerésére, kialakítására. Ezek a szerkezetek átlépik a társadalomtudományos kutatások határait: a digitális kutatásokban társadalomtudósok működnek együtt természettudósokkal, tudósok üzleti szereplőkkel, NGO-kkal és felhasználókkal – hiszen ezek az átalakulások, a digitális forradalom valamennyiünket érint.

A Digitális Szociológia Kutatóközpont ezért várja és üdvözli mindazoknak a témára nyitott diákoknak, kutatóknak, üzleti szereplőknek, civileknek a csatlakozását és partnerségét, akik ehhez a megértési folyamathoz szeretnének hozzájárulni.

2015.11.30.