Professor Emeritusok - Halmai Gábor

Halmai Gábor

 

Halmai Gábor, a Kar professor emeritusa az emberi jogi és alkotmányossági kutatások iskolateremtő személyisége Magyarországon. Az 1997-ben indult Fundamentum című folyóirat körül szerveződő emberi jogi műhely alapítója, több, egymást követő alkotmányjogász-generáció kinevelője és mentora. 

Halmai Gábor alapította és vezette a Közép-Európai Egyetem emberi jogi programját. Ezt követően tíz évig tanszékvezetőként oktatott emberi jogi és alkotmányjogi tárgyakat a győri Széchenyi István Egyetemen. 2007-ben ő hozta létre a Társadalomtudományi Kar nemzetközi emberi jogi műhelyét, amely az országban egyedülálló módon magyar nyelvű emberi jogi mester specializációt biztosít a nemzetközi tanulmányokat folytató hallgatók számára. A programot elvégző diákok közül ma sokan emberi jogokkal foglalkozó kutatók, PhD hallgatók és civil szervezetek munkatársai.

Halmai Gábor évekig az Alkotmánybíróság első elnöke, Sólyom László főtanácsadójaként dolgozott. Később számos emberi jogi civil szervezet (például Nyilvánosság Klub, Freedom House) munkájában vett részt, emellett hosszú időn keresztül az általa alapított Emberi Jogi Információs és Dokumentációs Központ (INDOK) igazgatói posztját is betöltötte. 1997 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

 
Halmai Gábor az alkotmányjog nemzetközi szinten is elismert művelője, a legrangosabb kutatóintézetek és egyetemek vendégkutatójaként dolgozott például a Princeton Egyetemen, a Michigani Egyetemen, a Kölni Egyetemen és a Heidelbergi Max Planck Intézetben. Tagja volt az EU Alapjogi Ügynöksége tanácsadó testületének, és elsőként igazgatta a Velencei Egyetemhez kötődő európai emberi jogi mesterprogramot. Jelenleg a firenzei European University Institute összehasonlító alkotmányjog professzora.

Halmai Gábor az ELTE Társadalomtudományi Karának egyik legnépszerűbb oktatója, aki mindig igyekezett a hallgatóit bevonni az alkotmányjogi kutatásokba, pályájukat az egyetem elvégzése után is egyengetni.


Halmai Gábor a European University Institute oldalán

 

2016.07.19.