A szakról bővebben

A szakról bővebben

Tudományok metszéspontján

Sinan Aral, az MIT digitális gazdasági kutatóintézetének vezetője szerint az ideális adatelemző három fő (statisztikai, programozói és társadalomtudományi) tudással  rendelkezik, és megvan benne egyfajta kreativitás is. Programunk is erre az elvre épül. Erős matematikai-statisztikai tudást adunk át, amivel új ismereteket tudunk kinyerni az adatokból. Programozói tudás is kell a hatékony adatkezelés érdekében. A harmadik feltétel pedig a társadalomtudományi háttér, ismerni kell ugyanis adataink kontextusát. Ezek mellé a jó kérdések feltételéhez, a jó adatok kijelöléséhez és a jó interpretációk megtalálásához szükséges kreativitás fejlesztését is igyekszünk megvalósítani üzleti analitikai kurzusainkon.  

Képzési programunk moduláris

Aktuális változat itt.
A program 5 kötelező modulra tagolódik:
  • Matematikai alapozás modul (Matematikai alapvetés, Lineáris algebra, Valószínűségszámítás, Matematikai statisztika)
  • Adatfelvétel modul (Mintavétel, Adatgyűjtési módszerek, Adatfeldolgozás, Társadalomismeret)
  • Kutatás modul (Piackutatás, Kvalitatív módszerek, Kommunikáció és vizualizáció)
  • Programozás modul (R, SPSS, Python, Stata)
  • Adatelemzés modul (Többváltozós valószínűségszámítás és statisztika, Adattudomány, Hálózatelemzés)

Választható szakmai specializációk

A kötelező modulokon túl differenciált specializációkat is kínálunk:

  • Üzleti kutatás specializáció
  • Közgazdasági kutatás specializáció
  • Közpolitikai kutatás specializáció
  • Biomedikális kutatás specializáció
  • Társadalomkutatás specializáció

Felkészítés a munkaerő-piacra

Programunk része hat hetes kötelező szakmai gyakorlat, évtizedes kapcsolatunk van téren az üzleti élet, akadémiai szféra és közigazgatás neves szereplőivel (névsorukat lásd itt).

Mindezek együttese teszi lehetővé, hogy a diplomát szerzett hallgatóink a munkaerőpiac egyik legkeresettebb, jól fizető szakmájában számos állásajánlat közül választhatnak. Hallgatóink a tapasztalatok szerint könnyen el tudnak helyezkedni; a szakmai iránti kereslet a munkaerő-piaci előrejelzések szerint a jövőben tovább nő. 

A szakon végzetteket képessé tesszük új elemzési módszerek elsajátítására és kifejlesztésére is, hiszen a statisztikus-adatanalitikus szakma folyamatosan változó világunkban folyton új kihívásokkal néz szembe. Éppen ez adja e szakma változatosságát és intellektuális izgalmát. Erről a folyamatos szakmai kihívásról lásd Jennifer Rogerst, az Oxfordi Egyetem statisztika professzorát.

További információk

A felvételi iránt érdeklődők minden évben találkozhatnak szakunk oktatóival és diákjaival a Kar nyílt napján. A nyílt nap késő ősszel/télen kerül megrendezésre, pontos időpontja megjelenik a kari honlapon (hírek és események) és Facebook oldalán is.

Simon Dávid, szakunk oktatója élőszóban is tájékoztatja az érdeklődőket a szakról.

"Különösen tetszett a mesterszakban az oktatás kiscsoportos jellege, ami mind a hatékonyság, mind a közösség szempontjából előnyös volt. A viszonylag alacsony óraszám és a sok otthoni  feladat segítette az önálló munkavégzésre való képesség fejlődését, de azt is lehetővé tette, hogy munkát vállaljunk az egyetem mellett, így a mesterszak elvégeztével a többség nem volt munkatapasztalat nélküli pályakezdő." Tovább a teljes interjúra Séd Levente survey statisztika szakon végzett alumnussal.

2018.11.21.