Elérhető „A Magyar Tudományos Akadémia tagjai...” című kötet

Kovács I. Gábor–Takács Árpád: A Magyar Tudományos Akadémia tagjai a két világháború közötti magyar tudáselitben I.

2020.05.03.
Elérhető „A Magyar Tudományos Akadémia tagjai...” című kötet
Szabadon hozzáférhető Kovács I. Gábor és Takács Árpád A Magyar Tudományos Akadémia tagjai a két világháború közötti magyar tudáselitben I. című kötete az ELTE READER honlapján.

A kötet szerzői, Kovács I. Gábor  és  Takács Árpád  az ELTE TáTK Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszékén végezték a könyv kutatómunkáját.

Kovács I. Gábor,  a kutatás vezetője a tanszék már nyugdíjas, de ma is aktív oktatója,  április 28-án ünnepelte 75. születésnapját. Ennek alkalmából április 28-tól a tanszék Facebook-oldalán posztsorozattal ünnepli a szerzőt, akinek több mint 40 éves kutatói munkásságába nyernek betekintést az oldal követői.

Gratulálunk a szerzőknek a megjelent munkához, és sok boldogságot kívánunk Kovács I. Gábornak születésnapja alkalmából.

„A most megjelenő kötet a tudáselit másik domináns szegmensének, a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak a rekrutációjával foglalkozik. A könyv első szerkezeti egysége a két világháború közötti elitek kutatásának keretében három időmetszetben (1927–1928; 1937–1938; 1942–1943) kiválasztott 365 akadémikusnak a származását és társadalmi státuszát elemzi különféle mutatók segítségével az apák adatai alapján. A kiadvány második felében induló új sorozat az 1920 és 1944 között élt valamennyi megválasztott akadémikus származását kívánja tágabb történeti perspektívában bemutatni. A dédszülőkig visszamenően összeállított ősfákkal az volt a célunk, hogy láthatóvá tegyük a magyarországi társadalomtörténetnek azokat a szociokulturális, etnokulturális, felekezeti-művelődési és regionális alakzatait, amelyekből különböző ritmusú szellemi tőkefelhalmozás eredményeképp két-három nemzedék múltán kiemelkedtek a tudáselit tagjai. Így rajzolódtak ki azok a hosszú távú történeti mobilitási pályák is, amelyek szerepet játszottak a két világháború közötti tudáselit utánpótlásában.” – írja a kötetet bemutató ajánlás.

DIREKT ONLINE ELÉRÉS A KÖNYVHÖZ: eltereader.hu