Újabb Erasmus+ stratégiai projekt-együttműködésben vesz részt az ELTE TáTK

2019.12.04.
Újabb Erasmus+ stratégiai projekt-együttműködésben vesz részt az ELTE TáTK
2019. november 29-én 6 partneregyetem részvételével Bécsben került megrendezésre az Egészségfejlesztési hálózatok irányításához szükséges kompetenciák [Com.HeNet] c. Erasmus+ stratégiai projekt-együttműködés kick-off workshopja.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar, a Szófiai Műszaki Egyetem, a Murciai Szent Antal Katolikus Egyetem, a graz-i FH Joanneum, a FOM Alkalmazott Tudományok Egyetemének müncheni kara és a katovicei Sziléziai Orvosi Egyetem között létrejövő együttműködés célja, hogy a közösségi egészségirányító szakemberek tevékenységét egy olyan korszerű tananyaggal segítse, ami felkészíti őket a regionális szinten zajló egészségfejlesztési és -megőrzési feladatok magas szintű megvalósítására.

Az ELTE Társadalomtudományi Kart a projekt helyi szakmai vezetője, dr. Kollányi Zsófia adjunktus, egészségpolitikus képviselte a programon.

Dr. Kollányi Zsófia elmondta:

„A közösségi egyészségügynek reflektálnia kell a 21. század társadalmi elvárásaira.

Az európai társadalmak elidősödése, az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségei, az egészségügyi szereplők közötti szorosabb kooperáció egyre sürgetőbb szüksége, valamint a holisztikus-preventív szemlélet hiánya mind olyan kihívások, amelyekre egy stratégiailag kiépített és működtetett egészséghálózati rendszer hasznos megoldásokat nyújthat.”

Az Erasmus+ együttműködés célja, hogy olyan elméleti és gyakorlati tudáscsomagot állítson össze, amelyet az európai regionális szinteken jelenleg vagy a jövőben működő egészségfejlesztési hálózatok irányítói napi szinten tudnak hasznosítani. Az ELTE TáTK projektcsapatának [dr. Kollányi Zsófia adjunktus és Horváth Gábor kommunikációs specialista] legfőbb feladata az elkövetkezendő években az lesz, hogy az egészségfejleszésben érdekeltek hálózatait irányító szakemberek számára egy olyan összetett tantervet dolgozzon ki, amely a hálózat- és projektmenedzsment, a szakmai kommunikáció, a sajtó- és PR-kapcsolatok, illetve a beszerzés és finanszírozás területén nyújt segítséget a regionális egészségfejlesztésben.

Dr. Kollányi Zsófia kiemelte: „Az ELTE a projekt második szakaszának szakmai irányításáért, a tanterv összeállításáért, valamint a pilot-tanításért felel. A tagegyetemek országaiból előzetesen gyűjtött széles körű adatok alapján először szakmai profilokat rajzolunk, amelyekben meghatározzuk, hogy a célcsoportunknak milyen főbb kompetenciákra van szüksége. Erre azért van szükség, hogy később profilra szabott és átfogó tudást biztosító tananyagot tudjunk fejleszteni, amelyet először itt, Budapesten 2021-ben 6 ország szakemberei számára egy pilot-tréning során fogunk prezentálni.”

Az  Egészségfejlesztési hálózatok irányításához szükséges kompetenciák együttműködés az ELTE TáTK egy újabb fontos, nemzetközi szakmai eredményeket ígérő projektje, amely igazolja, hogy a civil, piaci, kormány- és akadémiai szereplők együttműködésében létrejövő – magas társadalmi hatású – innováció választ adhat a dinamikusan változó európai környezet szociális kihívásaira.

 

Fotókredit: thehealthmania.com

 

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG TÁMOGATÁSA EZEN [SAJTÓ]KIADVÁNY IRÁNT NEM JELENTI A TARTALOM JÓVÁHAGYÁSÁT, AMELY KIZÁRÓLAG A SZERZŐK ÁLLÁSPONTJÁT TÜKRÖZI, VALAMINT A BIZOTTSÁG NEM TEHETŐ FELELŐSSÉ EZEN INFORMÁCIÓK BÁRMINEMŰ FELHASZNÁLÁSÁÉRT.