MIRAI program – 2020

2020.12.08.
MIRAI program – 2020
A Magyarországi Japán Nagykövetség idén is meghirdeti a MIRAI program nevű, rövid távú ösztöndíját. A MIRAI program a japán állam egyik ösztöndíja, melynek fő célja Japán bemutatása a külföldiek számára, egymás megértésének elősegítése, a tudományos párbeszéd erősítése és a jövő vezetői közötti kapcsolatépítés támogatása.

Az eredeti pályázati felhívás nyomán csak nemzetközi tanulmányok BA és MA szakos hallgatók jelentkezését várjuk.

A program keretében a diákok egy hetet Japánban tölthetnek, ahol változatos programokon – tudományos és turisztikai – vehetnek részt. A program költségeit, így a repülőjegyet, szállást, étkezést, belépőket teljes egészében a japán állam fizeti. Ezen a linken találnak részletes információt a programról

A csoport kiutazási ideje 2021. május 11. – május 19.

A program alatt ellátogatnak Tokióba és még egy japán városba (pl. Kiotó, Hirosima), ahol a főbb látványosságok meglátogatása mellett előadásokat hallhatnak, diskurzusokon vehetnek részt.  A diákok a program alatt és után kérdőíveket töltenek ki, a közösségi médián fotókat posztolnak, illetve egy saját projektet, prezentációt is kiviteleznek.

Pályázás menete

A Nagykövetség a karok által ajánlott diákok közül kiválaszt egyet (értesítés februárban), aki részt vehet a programban. A sikeres diáknak végül egy elektronikus jelentkezési lapot kell kitöltenie. (Az elektronikus jelentkezési lapot csak a nagykövetség által kiválasztott nyertes hallgatónak kell kitöltenie!)

Fontos változások a 2020–2021-es évre vonatkozóan:

  • Idén a résztvevők „online pre-exchange programon” vesznek részt áprilisban és egy hónappal a kiutazás előtt. (várhatóan 2 nap; orientáció, online előadás, stb.)
  • Fertőző betegségek és egyéb előre nem látható események miatt a programot felfüggeszthetik, elnapolhatják vagy a formátumán változtathatnak.

Részvételi feltételek

- nemzetközi tanulmányok szakos hallgató

- 20 éves vagy idősebb

- Érvényes útlevél (hazaérkezés után is legyen még érvényes!) *Amennyiben nincs jelenleg érvényes útlevele, akkor azt január végéig be kell szerezni!

- Magyar állampolgár

- BA/BSc, MA/MSc hallgató

- Nappali tagozatos hallgató

- Nem töltött 6 hónapnál hosszabb időt Japánban

- Nem vett még részt japán ösztöndíj programban

- Kiváló tanulmányi eredményekkel rendelkezik (a diákok felső 20%-ba tartozik)

- Képes angolul kommunikálni

- Érdeklődik Japán és a japán kultúra iránt, a jövőben szívesen tanulna Japánnal kapcsolatos témákról

- A program alatt és után a közösségi médián (főként facebook) fotókat, posztokat oszt meg a programmal és Japánnal kapcsolatban

A jelentkezéshez szükséges

1. Útlevél szkennelt másolata

2. Esszé (motivációs levél): angolul, egy A4-es oldal, 12-es betűméret

Minimum 500 szó hosszú, melynek tartalmaznia kell, hogy miért szeretne Japánba menni; a kutatási témákat, melyek iránt érdeklődik, vagy melyeket jelenleg kutat az egyetemén; karrierterv, tervek a jövőre, hogyan hasznosíthatná a MIRAI program alatt szerzett tudást és tapasztalatokat; ill. milyen közösségi médiát használ (a résztvevőktől elvárjuk, hogy a program alatt és után a közösségi médián megosszák élményeiket)

3. Hitelesített Leckekönyv másolat (összes szemeszter, angolul)

  • Lepecsételt leckekönyv másolat szkennelt verziója
  • Amennyiben még nincs lezárt félév, vagy összesen egyetlen félév áll rendelkezésre, akkor a korábbi tanulmányok leckekönyvét is le kell adni. Pl. első éves mesterszakos hallgató az alapszakos leckekönyvét is adja le.

Az eredeti pályázati felhívás nyomán csak nemzetközi tanulmányok BA és MA szakos hallgatók jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat az international@tatk.elte.hu e-mail címre kérjük megküldeni 2021. január 10-ig.