Vélemény, tapasztalat és kutatás: TáTK-s oktatók a koronavírusról

2020.06.30.
Vélemény, tapasztalat és kutatás: TáTK-s oktatók a koronavírusról
A koronavírus megjelenése, illetve a vírusterjedés megelőzését célzó intézkedések megkerülhetetlen, korábban nem tapasztalt kihívások elé állítják a társadalmat.

Hogyan hat a kialakult helyzet a társadalom egészére és annak egyes szintjeire, valamint az egyénre? Milyen szociál- és egészségpolitikai kihívások jelennek meg vagy éppen válnak hangsúlyosabbá a járvány terjedésével? Hogyan hat a karantén azokra a rendszerekre, amik meghatározza az életünket – például a családon belüli munkamegosztára? Mit kezd az kutatóközösség a vírussal kapcsolatos adatsokasággal? Hogyan hat az egyén és a közösség spirituális életére a fertőzés kockázata? – Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresik a választ az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói, kutatói.

A társadalomtudományos vélemények, tapasztalatok és kutatások iránti médiaérdeklődés felfokozódott. Az elmúlt időszakban több médiaplatformon – egyre növekvő számban – szólaltak meg és foglaltak állást oktatóink a koronavírus társadalmi, társadalompolitikai, szociálpszichológiai vonatkozásairól.

TáTK-s koronavélemény-leltár, avagy:

VÉLEMÉNY, TAPASZTALAT ÉS KUTATÁS

Koronavírus idején című kötet oktatóink szerkesztésében

A Replika Folyóirat 2020 áprilisában esszépályázatot hirdetett a koronavírus-járvány társadalmi hatásainak témájában. A felhívásra mintegy 70 pályamű érkezett be. Az elemzések - a pályázat határideje miatt - az április közepéig tartó időszakot veszik figyelembe. A válogatásba bekerült Gregor Anikó, Kucsera Csaba, Orosz Éva és Örkény Antal oktatóink tanulmánya. A kötetet a Szociológia Intézet oktatói, Kiss Zsuzsanna, Fokasz Nikosz és Vajda Júlia szerkesztették. A kiadvány online olvasható.

Távolsági? – Az oktatás új kihívásai

A COVID–19 terjedését megelőző intézkedések egyik legtöbbet vitatott eleme a digitális oktatás bevezetése. A távolsági” oktatás hirtelen történt bevezetése ugyanis az oktatás módszertani kihívásai mellett, az oktatáshoz való hozzáférés problémáira is rávilágított. A panelbeszélgetés résztvevői saját, valamint a hallgatók tapasztalatain keresztül igyekeztek elemezni a koronavírus által teremtett helyzetet. Az eseményről az ELTEOnline közölt beszámolót Távolsági? – Az oktatás új kihívásai címmel.

Hozzáférés  beszámolóhoz az ELTEOnline honlapján

Nagyon elnagyolt fogalmaink vannak az idősekről

Kucsera Csabával, a Szociálpolitika Tanszék tudományos főmunkatársával készített riportot a 444.hu A járvány megmutatta, hogy nagyon elnagyolt fogalmaink vannak az idősekről címmel, melynek témája az időstársadalom sokszínűsége, illetve a COVID-19 kapcsán sokat bírált idősellátás kihívásai.

Hozzáférés a riporthoz a 444.hu-n

Szolidaritás korona idején

2020. május 28-án az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói egy panelbeszélgetést rendeztek a szolidaritás helyzetéről a COVID-19 járvány idején. Az eseményről beszámoló született.

Hozzáférés a beszámolóhoz a kari honlapon

Hajléktalanellátás a COVID-19 érában

Az ELTE Társadalomtudományi Karán működő Szociális Tanulmányok Intézete 2019 őszén indította útjára Napjaink diszkriminációi című programsorozatát, melynek május 14-én tartott eseményén a hajléktalanellátásban dolgozó szociális munkások és módszertani szakértők vitatták meg a járványidőszak során felmerülő szakmai kihívásokkal és új szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalataikat.

Hozzáférés a beszámolóhoz a kari honlapon

Gyermekvédelem és -jólét a COVID-19 alatt

2020. június 18-án az ELTE-n tanuló, illetve végzett szakemberek beszélgettek az utóbbi hónapok fejleményeiről a gyermekjólét és a gyermekvédelem területén. Az online rendezvény az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék Tanszéki Csütörtök Este c. sorozata keretében valósult meg.

Hozzáférés a beszámolóhoz a kari honlapon

Idősgondozás a COVID-19 érában

Az ELTE Társadalomtudományi Karának Szociális Tanulmányok Intézete által szervezett, a koronavírus-járvány tapasztalatait áttekintő beszélgetéssorozatának június 4-i rendezvénye az idősgondozást és az idősek tapasztalatait tárgyalta, összesen mintegy 40 fő részvételével.

Hozzáférés a beszámolóhoz a kari honlapon

A pandémia felhívja a figyelmet az alapkutatások fontosságára

"Ha a COVID vírus okozta vészhelyzet globalitására, globális környezetére koncentrálunk, a globalizáció történetének kutatása kifejezetten segíthet a jelenség megértésében." – nyilatkozta Keller Márkus, az Összehasonlító Történeti Szociológia Tanszék habilitált egyetemi docense az ELTEOnline A pandémia pozitív hozadéka, hogy felhívja a figyelmet az alapkutatások fontosságára című interjújában. A távolsági oktatás sajátosságairól, a tanszéken folyó kutatások és azok COVID-19-cel kapcsolatos relevanciájáról szóló interjú szabadon elérhető a hallgatói magazinban.

Hozzárférés az interjúhoz az ELTEOnline honlapján

A távolléti oktatás tapasztalatai

A COVID-19 megjelenését követő hirtelen és azonnali megoldást követelő átállás az online (távolléti) oktatásra az egyetemeken nagy erőfeszítéséket kívánt az oktatóktól és a hallgatóktól is. Ennek tapasztalatairól és arról beszélgetett a Civil Rádióban Rácz Andrea [habil. egyetemi docens, Szociális Munka Tanszék], Csongor Anna [mestertanár, Szociális Munka Tanszék] és Péterfi Ferenc [óraadó, Szociális Munka Tanszék], hogy a teljes visszatérés, vagy az új helyzet hozta változások egy részének beépítése következik-e majd be az egyetemi képzésekben. 

Hozzáférés a Civil Rádió interjújához

Színészek osztanak ételt a Hős utcai szegregátumban koronavírus idején

A járvány idejében, ötödik hete osztanak meleg ételt a kőbányai Hős utca lakóinak Szabó Győző és Molnár Áron színművészek a Kontúr Közhasznú Egyesülettel. Az egyesület munkatársa és az ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék mesteroktatója, Mihály Bulcsú is megszólal az ATV Híradó-riportjában.

Hozzáférés a riporthoz az ATV Híradó Facebook-oldalán

Hallgatói mentoráció COVID-19 alatt

A COVID-19 megjelenésével és a távolsági oktatás bevezetésével nem csak a szemináriumok és előadások költöztek az online térbe, de a hallgatói mentoráció körülményei is megváltoztak. Hogyan tartanak kapcsolatot egymással az ELTE TáTK szociális munka BA hallgatói a karantén ideje alatt? Miként formálja a COVID-19 éra a hallgatói mentoráció gyakorlatát? Kari interjú Czakó Sándor harmadéves és Menyhárt Balázs elsőéves mentorokkal.

Hozzáférés az interjúhoz a kari honlapon

A munkaidőcsökkentés lehet a válasz a válságra?

„Akik eddig is simán megtehették volna, hogy kevesebb pénzért cserébe kevesebbet dolgozzanak, vajon azt fogják-e érezni [a munkaidőcsökkentéssel kapcsolatban], hogy ez nem hülyeség, lehet így is csinálni? Vagy pedig úgy fogják érezni, hogy kevesebbet keresnek, így lemaradnak a többiektől? Ez a nagy kérdés” – teszi fel a kérdést Antal Miklós a karon működő MTA–ELTE Lendület New Vision Kutatócsoport vezetője, illetve a humánökológia mesterszak oktatója a 444.hu vele készült Már épp itt volt az ideje gondolkodni a munkaidő csökkentéséről, amikor beütött a járvány című riportjában.

Szintén az MTA–ELTE Lendület New Vision kutatás eredményeiről – többek között a válságot követő túlfogyasztáscsökkenés, munkanélküliség és a munkaidőcsökkentés viszonyáról – készített interjút a Klasszik Rádió Antal Miklóssal.

Hozzáférés a riporthoz a 444.hu-n
Hozzáférés a rádióinterjúhoz a Klasszik Rádió honlapján

Mit vetít előre a járvány a negyedik ipari forradalmról?

Csepeli György professor emeritus az Északhírnöknek adott Dologtalanok. Néhány kilométerre Miskolctól látjuk, mennyien élnek ebben a helyzetben című interjújából kiderül, hogy mit vetít előre a pandémia a 4. ipari forradalom Magyarországon is egyre erősödő hatásairól: „Kaptunk egy leckét a jövőből. Láttuk a vírusjárvány kapcsán, mit jelent a dologtalanság. Még azok is kiestek fizikálisan a munka világából, akiknek kreatív, innovatív foglalkozásuk van...” 

Hozzáférés az interjúhoz az Északhírnök oldalán

Csapás ⇒ válság = Csapálság (koronavírus-járvány)

Sik Endre professor emeritus Vázlat a csapálság társadalomrajzához címmel írt publicisztikát a társadalmi veszélyhelyzetek sokféleségéről, amely az Élet és Irodalom hasábjain olvasható.

Hozzáférés a publicisztikához az Élet és Irodalom honlapján

Józan reakció

Nem érvényesült a közösségi média pánikfokozó hatása, inkább a szolidáris és segítőkész kommunikációs hangok erősödtek fel – véli a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Csepeli György professor emeritus a Katolikus Rádiónak adott interjújában, melyről az elte.hu is beszámolót közölt.

Hozzáférés az interjúhoz a Katolikus Rádió honlapján
Hozzáférés a beszámolóhoz az elte.hu-n

Gyerek- és idősgondozás koronavírus idején

Fodor Éva, Gregor Anikó és Koltai Júlia [a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék adjunktusai], valamint Kováts Eszter A gyerekek és az idősek gondozása a korona idején című tanulmányából, amely szabadon hozzáférhető a ResearchGate platformján, kiderül, hogy: „A koronavírus miatt hozott korlátozások Magyarországon is felerősítették a gondoskodás válságát: a fizetett (egészségügy, szociális szféra, oktatás) és a fizetetlen (családtagok által végzett) gondoskodó munka látványosan nyomás alá került.”

A kutatásról beszámolót közölt:

  • 444.huJóval több lett a fizetetlen gondoskodó munka a karantén alatt, de kevésbé maradnak egyedül vele a nők címmel;
  • az index.huA járvány miatt szívnak a szülők, de többet dolgoznak otthon az apák, mint korábban és Nem volt hova hátrálni a férfiaknak a házimunka elől címmel címekkel;
  • Gender & Society c. tudományos blog Revolution Unstalled?: The Impact of the COVID-19 Crisis on the Domestic Division of Labor in Hungary címmel; illetve
  • MérceA járvány hatására a férfiak is elkezdték jobban kivenni részüket a házimunkából címmel.

Hozzáférés az eredeti tanulmányhoz a ResearchGate honlapján
Hozzáférés a 444.hu beszámolójához
Hozzáférés a Gender & Society tudományos blogon megjelent cikkhez
Hozzáférés az index.hu beszámolóihoz: 1; 2
Hozzáférés a Mérce beszámolójához

Koronavírus – adatözön

„Mindig is azt vallottam, hogy a számok sosem hazudnak, a számokkal azonban vissza lehet élni,” – mondja a kar professor emeritusa, Sik Endre a Népszavának adott Fogalmunk sincs, hogy valójában mekkora a veszély című interjúban, melyben a koronavírus kapcsán megjelenő adatok tudományos és politikai fölhasználásának kérdéseiről beszél.

Hozzáférés az interjúhoz a Népszava honlapján 

Spirituális válaszkeresés világjárvány idején

Papp Riki, a Kulturális Antropológia Tanszék habilitált egyetemi docense a Pesti Hírlapnak adott Járvány: Isten nem ver bottal ‒ ez a keresztény üzenet totális félreértése című interjújában válságmítoszokról és spirituális kiútkeresésről beszélt.

Hozzáférés az interjúhoz a Pesti Hírlap honlapján

Globális kockázatközösség

A 444.hu Sik Domonkossal, a Társadalomelmélet Tanszék habilitált egyetemi docensével készített interjút Nem ezzel a válsággal lesz oda a rendszer, ami meghatározza az életünket címmel. Mennyire alakíthatja át a koronavírus-járvány, illetve az azt követő gazdasági válság társadalmainkat?

Hozzáférés az interjúhoz a 444.hu-n

Idősek helyzete pandémiás óvintézkedések idején

Kucsera Csaba, a Szociálpolitika Tanszék tudományos főmunkatársa az index.hu-n megjelent Idősgondozás a járványügyi veszélyhelyzetben című cikkében a különböző élethelyzetű és kihívásokkal szembenéző idősek problémáit veszi leltárba – továbbá leírja, mik lehetnek az ezeket célzó szociális válaszok járványügyi vészhelyzetben.

Hozzáférés a cikkhez az index.hu-n

Válság, gondoskodás és nemi elvárások

A 24.hu-n jelent meg Gregor Anikó, a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék adjunktusának és Kováts Eszter közös cikke, melynek beszédes címe:  Koronavírus: Élőben robban a gondoskodási válság.

Hozzáférés a cikkhez a 24.hu-n

Víruspánik

Csepeli Györgyöt, karunk professor emeritusát a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Para-Kovács Imre faggatta a társadalom és egyén pánikválaszáról.

Hozzáférés az interjúhoz a Klubrádió honlapján

Vírusterjedés vs. age-izmus

Kucsera Csaba, a Szociálpolitika Tanszék tudományos főmunkatársa az index.hu több szakértőt idéző Mit tegyünk, hogy ne ölje meg a magány a nagyit? cikkében az idősek koronavírusválság-tapasztalatáról, az idős társadalom sokszínűségéről és az időseket érő diszkriminációról beszél.

Hozzáférés a cikkhez az index.hu-n