Jelentősen növekedett az ELTE TáTK-ra jelentkezők száma 2021-ben

2021.03.23.
Jelentősen növekedett az ELTE TáTK-ra jelentkezők száma 2021-ben
2021-ben is magasan vezet az ELTE a hazai egyetemek között az általános felvételi eljárás jelentkezési adatai szerint. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemet idén 14 575 felvételiző jelölte meg első helyen, ez az intézmény csaknem négy évszázados történetében is rekordnak számít.

Idén a 2020. évi alacsony bázishoz képest nagyjából 11 százalékkal többen, 101 878-an jelentkeztek a felsőoktatásba Magyarországon, közülük 26 562-en jelölték meg az ELTE-t a megcélzott intézmények között. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik felvételiző szeretné az ELTE-n folytatni tanulmányait.

Az ELTE Társadalomtudományi Karra jelentkezők száma is jelentősen növekedett. Az elmúlt 3 évben idén, 2021-ben jelentkezett a legtöbb felvételiző (összesen 4201) a karra, mely a tavalyi jelentkezésekhez képest közel 20%-os emelkedést jelent. A jelentkezők 22.5%-a jelölte meg a Társadalomtudományi Kar képzéseit első helyen.

A budapesti társadalomtudományi alapképzések közül a magyar képzési nyelvű nemzetközi tanulmányok (786 államilag finanszírozott és 342 önköltséges helyre jelentkező) és a szintén magyar képzési nyelvű szociológia alapszakokat (592 államilag finanszírozott és 128 önköltséges helyre jelentkező) követően az angol képzési nyelvű nemzetközi tanulmányok alapszakra (342 államilag finanszírozott és 158 önköltséges helyre jelentkező) felvételizik 2021-ben a legtöbb hallgatójelölt.

A szintén a karhoz köthető szombathelyi gazdálkodástudományi alapképzések közül a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szakok a legnépszerűbbek fej-fej mellett a felvételizők között. 

Mesterszakok tekintetében a népszerűségi dobogó első helyén a nemzetközi tanulmányok mesterszak áll (110 államilag finanszírozott és 40 önköltséges helyre jelentkező), melyet a survey statisztika és adatanalitika (82 államilag finanszírozott és 28 önköltséges helyre jelentkező) és a humánökológia (83 államilag finanszírozott és 24 önköltséges helyre jelentkező) mesterszakok követnek.

A versenytársakkal való összehasonlításban is jól szerepelt az ELTE: az összes magyarországi felsőoktatási intézmény közül, egyetemünkre jelentkezett a legtöbb társadalomtudományos képzésben érdekelt felvételiző. 

Pozitív tendencia továbbá az angol nyelvű képzések iránti folyamatosan emelkedő érdelődés – egyre több magyar anyanyelvű felvételező kívánja a Társadalomtudományi Kar angol nyelvű képzésein megkezdeni egyetemi tanulmányait.